Прочитај ми чланак

НОВА ПЉАЧКА СРПСКОГ СЕЉАКА Због власника хладњаче малинари буквално гладни!

0

Више од 80 малинара из Прибоја и Пријепоља тврди да не може да наплати новац за овогодишњи род црвеног злата, иако су рокови договорени са откупљивачем одавно истекли.

Воћари из ове две општине кажу да су фирми „Цолд Голд“ из Пожеге предали око 130 тона малине, а до сада су наплатили тек око 10 одсто од суме по којој су погодили продају. Ни све молбе, ни понуђени уступци око исплате нису уродили плодом.

– Нас 19 из Прибоја предало је летос тој фирми 50 тона малине, од чега је наплаћено само пет-шест тона. Мени је исплаћено 230.000, а дужни су ми још барем 600.000 динара. Ја сам још и највише наплатио, вероватно зато што сам им у време бербе претио инспекцијама ако нас изиграју. Неки су добили по 50.000-100.000, а неки ни динара, дуг прибојским малинарима је око 50.000 евра – прича за „Блиц“ Емир Јаховић, малинар из Прибоја.

Уговор са „Цолд Голдом“, додаје Јаховић, постигнут је летос пошто је њен представник долазио у прибојске малињаке и понудио аконтну цену вишу од других хладњачара – 130 динара за сорту микер, односно 120 за виламет. Та цена је током берба спала на 120, односно 110 динара, зависно од сорте. Договор је био да исплата буде 15 до 20 дана од дана испоруке рода, а прецизирано је да се новац за крајњу цену исплати до 31. октобра.

– Пошто на време није платио, власник „Цолд Голда“ Михаило Бабић послао нам је писмо тражећи да сачекамо 31. октобар јер ће нас, обећао је, до тада наводно исплатити, молећи нас да га до тог датума не тужимо. Ни то није испоштовао. Ишли смо му пред кућу, а његови су нам рекли да је отишао у банку да узме кредит да би нама дао паре. Други пут су нам продали причу да је дао кућу под хипотеку да би нас исплатио и да ћемо новац добити за који дан – наставља Јаховић.

Да све неће ићи како треба, додаје овај малинар, воћари су приметили почетком лета када им је откупљивач слао доста мање гајбица од броја који су требовали. Само због мањка гајбица пропало им је много малине.

– Пошто су његови капацитети мали, сазнали смо да 40 тона наше малине држи у другој хладњачи. Објаснили смо власнику те хладњаче да је то наша малина коју не можемо да наплатимо и питали га да ли би могли да је преузмемо, а он је одговорио: „Може, чим ми Бабић исплати 1,5 милиона динара дуга.“ Децу смо летос по оној киши и хладноћи водили у бербу, а данас немамо од чега да им купимо ни најосновније – жали се Јаховић.

Према речима Владана Попадића, председника Удружења малинара „Лимска долина“ из Пријепоља, више од 60 малинара предало је откупљивачу из Пожеге око 90 тона рода.

– Мени је остао дужан 300.000 динара, а некима и по милион. Ишли смо у полицију, давали изјаве инспекторима за привредни криминал. Проверавали смо у септембру и нашли да је рачун „Цолд Голда“ у блокади четири милиона динара – прича Попадић.

Не одговара на позиве

„Блиц“ је јуче покушао да код Михаила Бабића провери наводе малинара, али он се није јављао на нама познат број телефона. Ни малинарима, кажу они, откупљивач већ дуже време не одговара на позиве.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!