Прочитај ми чланак

ЗБОГ ПОВЕЋАЊА ТАКСИ ПРИШТИНЕ: Поскупео хлеб у Косовском поморављу

0

Због повећања такси приштинских власти на робе из централне Србије и Босне и Херцеговине поскупели су стратешки прехрамбени артикли како у срединама са српском већином, тако и са албанском

Како сазнаје РТВ Пулс, векна најјефтинијег белог хлеба у Грачаници се продаје за 35 уместо 30 центи. Код скупљих производа од теста разлика између старе и нове цене је драстичнија. У српским продавницама у Косовском Поморављу цена најпродаванијег хлеба скочила је у појединим радњама чак за 30 одсто, тако да се векна продаје за 50 динара.

Наводи се да су потрошачи незадовољни поскупљењем од десет до чак 30 одсто и страхују од генералног поскупљења свих артикала, хране на првом месту.

„Ако одлука о повећању такса остане на снази, цене у будућности ће и даље расти јер ћемо морати да робу увозимо са других тржишта“, каже пекар Мирослав Столић који држи и неколико трговинских објеката на централном Косову.

Наводи се да су новом ценом хлеба незадовољни и Срби, и Албанци и Роми.

„Због нових цена, људи се одлучују да сами пеку хлеб код куће. Изгубили смо део старих муштерија, али ако цене остану овакве и даље наставе да расту, питање је уопште да ли ће наш рад бити исплатив и да ли ћемо сачувати радна места“, каже радница у пекари Ивана Крстић.

Наводи се да албански потрошачи такође негодују.

„Увођење такси које су утицале на поскупљење робе негативно утиче на животни стандард на Косову, јер већина људи веома сиромашна“, изјавио је за РТВ Пулс Хаки Чоче из Приштине.

Наводи се да у већим трговинским центрима у Приштини и Гњилану још увек има робе пореклом из централне Србије.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!