Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Никада у животу нисам видео Рамуша Харадинаја…, видео сам га у Хагу

0

После ауторског текста косовског премијера Рамуша Харадинаја, у којем је рекао да му је председник Србије дао непристојну понуду - предложивши, како каже, да Србија призна Косово у замену за део територије, председник Србије Александар Вучић демантовао је да се икада видео са Харадинајем и да је са њим причао о подели Косова.

“Да вам ја сад нешто кажем. Ја никада у животу нисам видео Рамуша Харадинаја. Никада у животу нисам се чуо са Рамушем Харадинајем, ето толико о целој тој причи… Нисам то хтео ни да говорим иначе, ‘ајде да прекинемо са тим, никад у животу нисам ни видео човека, нит’ сам чуо. Видео сам га у Хашком трибуналу кад сам посећивао господина Шешеља, пре не знам колико година, 12 година. Тад сам га видео како шета по оном затворском кругу, али ни добар дан, ни помоз Бог, нити било шта друго. И шта све даље да вам причам. Никад га нисам чуо, никад га нисам видео. Све службе овог света би имале тај податак. Никада се то није десило. И шта сад ја даље треба да одговарам? Да одговарам на то да сам битанга издајничка – како је он рекао. Да одговарам овим другима за још теже увреде, да одговарам за псовке, да говорим о тој хистерији и агресији која постоји код неких и у нашој земљи.“

Подсетимо, Харадинај је у ауторском тексту за Вашингтон пост навео да је Вучић, уз подршку Русије, понудио да Београд призна Косово ако се Приштина одрекне дела територије.

Вучић је на те тврдње јуче узвратио питањем има ли уопште потребе да демантује наводе из текста који, како је навео, нема никакву нарочиту тежину, осим да инсинуира нешто на тему односа Србије и Русије.

О „уједињеној Митровици“

„За нас су ово ужасно тешки дани и ако смем да кажем најхитнија вест за мене данас је то што се догодило у Митровици да неки покушавају да отму северни део Митровице и да опет сви ћуте, праве се да не разумеју о чему се ради,“ упозорио је данас председник Србије Александар Вучић. „Вест је такође и изјава Весељијева да ће да формирају косовску војску до половине децембра,“ даље упозорава. Моли народ на Косово и Метохији да буде јединственији и уједињенији него икада, да се бори за своја права а да ће Србија бити уз њих. „И када буде много теже, ми ћемо бити уз њих и заједно са њима, и то је моја порука за наш народ на КиМ“.

Вучић се налази на Кипру где је данас разговарао са Никосом Анастасијадисом. Кипар снажно подржава Србију у томе да не призна независност Косова и Метохије.

„Поновио сам јасан и изричит став Кипра према којем, услед непостојања одговарајућег решења прихватљивог за обе стране о статусу, Кипар сматра да је једнострано проглашена независност Косова незаконита. Истовремено поновио сам јасан став кипарских власти о поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије,“ нагласио је кипарски председник. Он ће у понедељак ће упутити писмо свим шефовама држава ЕУ, Доналду Туску и Жану Клоду Јункеру по питању КиМ.

Сам Вучић разговараће са Јоханесом Ханом који долази у Србију у понедељак, о царинским дажбинама од 100 одсто које је увела Приштина на производе из Србије. Председника Хана доживљава као искреног пријатеља Србије и свих на Западном Балкану. Хан ће отићи и у Приштину, уз Београд.

„То нас све полако али сигурно води ка потпуној катастрофи и ја молим људе у Европи и у свету да то разумеју. Ја знам да они имају својих проблема али ти проблеми су ситни какви ће проблеми да настану уколико се неко овим не позабави. И ово говорим нерасположен и забринут али морају да имају у виду, да нисам уплашен. То што сам нерасположен и забринут то је зато што, с једне стране, колико год да сам срећан због спуштања нивоа незапослености на рекордних 11,3 посто никада то нисмо имали од 90- е на овамо,“ Вучић обратио се данас медијима из Никозије, где борави у радној посети.

Говорећи о економском расту и напретку који је Србија остварила у току ове године, ипак је додао колико је то повезано са ситуацијом на КиМ-у са друге стране: „А онда на све то вам дође: Ми ћемо да заузимамо Северну Митровицу овако или онако, правићемо војску, заузимаћемо, таксе остају док не признате Косово. И тачно сад видим зашто претње неких људи да ће да сруше власт у Београду за месец дана, остаје још двадесет и неки дан, нису биле само празна пушка. Видећемо да ли ће у томе успети, али није то најважније, најважније је да ми сад сачувамо мир, али и да сачувамо наш народ на Косову и Метохији јер постоје ствари које просто не можемо да допустимо“.

„Никада вам нећемо дозволити, Србија и наш народ на крају побеђују“, закључио је Вучић.

И ово је сигнал, посебно за ове догађаје са Косова и Метохије који нам говори да ми Срби морамо да се ујединимо у смислу одбране свог права на постојање, не у смислу како то раде Рама и Харадинај, не можемо ми да уједињујемо територије али можемо да се уједињујемо према Србији, према српском народу, у истом погледу на прошлост, у погледу на будућност, у чувању нашег језика, у чувању наше културе и у чувању нашег националног интереса. То је оно што можемо ми. Зато позивам грађане Србије, не само Србе, да будемо уједињени у борби да сачувамо оно што је наше и да одбранимо наш понос и достојанство.

„Али хоћу свима да кажем, то што видите нашу забринутост, то што видите нашу бригу, немојте случајно да помислите да сте видели наш страх, и немојте да помислите сви заједно да прегазите или понизите Србију. Никада вам нећемо то дозволити и никакве сумње немојте да имате, Србија и наш народ, на крају крајева, побеђују.“, рекао је Вучић.

О Орићу: Очигледно да за нас Србе неће бити правде

То што неко није осуђен из политичких разлога не значи да није починио злочине, рекао је председник Србије Александар Вучић поводом ослобађајуће пресуде за Насера Орића и приметио да је очигледно да за нас Србе неће бити правде.

„Очигледно да наша суза нема родитеља и да ће чак и убијени, преклани, Слободан Илић испасти као да је убијен од ко зна кога или да је извршио самоубиство“, рекао је Вучић новинарима у Никозији.

И поред живих сведока који, подсетио је Вучић, потврђују да је Орић починио злочин, неки се праве да то не чују и не виде.

„Имамо против што се слави неправда и они који су чинили злочине. То што неко није осуђен из политичких разлога не значи да није починио злочин. А за мене је чудо да неко није осуђен, а постоје живи људи који могу да посведоче“, рекао је Вучић.

Зато треба да се још више боримо за напредак народа, за бољи економски раст и незаборав наших жртава.

„Кад их други не виде, да ми то радимо, да све те жртве не буду заборављене, као и неки који припадају другом роду, а наши сународници су их погубили“, рекао је Вучић.

Додао је и да се знао унапред исход, јер је реч о политичкој а не правној одлуци.

„А сваку пресуду по питању сваког српског официра коментарисали су и пре него што се догодила, и првостепена, а не правоснажна… То морамо да прегрмимо, да пређемо преко тога, да будемо снажни, јаки, храбри“, рекао је Вучић.

Како каже, његова порука свима који би да унизе и униште Србију је јасна. „Ми никоме не претимо, ни од кога ништа нећемо, ништа туђе нам не треба. Хоћемо да будемо своји на своме, да будемо на нашим огњиштима, да радимо, живимо, а својим радом ћемо се трудити да будемо успешнији. То право нико не може да нам одузме“, навео је Вучић.

Али то што видите нашу бригу и забринутост, немојте случајно да помислисте да сте видели страх и да можете да прегазите и понизите Србију, истакао је председник.

Рамуш Харадинај за „Вашингтон пост“: Вучић Косову нуди признање, али у замену за део територије Косова; резултат споразума мора бити признавање Косова од Србије, његов улазак у УН и чланство у ЕУ и НАТО.