Прочитај ми чланак

ВИШИ СУД ЦГ: Медојевић и Кнежевић су сведоци, а не окривљени…

0

Посланици Демократског фронта Милан Кнежевић и Небојша Медојевић имају статус сведока, а не окривљених, и одређено им је стављање у затвор, а не притвор, због чега нису примењене одредбе које се односе на имунитет, саопштено је из Вишег суда у Подгорици.

У саопштењу је наведено да је тај суд уважио жалбе Специјалног државног тужилаштва и донео одлуку о стављању Кнежевића и Медојевића у затвор због одбијања да сведоче у предметима тог тужилаштва.

Из Вишег суда истакли су да Устав предвиђа имунитет посланика и да је његовом одредбом прописано да против посланика не може бити покренут кривични поступак нити одређен притвор без одобрења Скупштине Црне Горе, осим ако је затечен у вршењу кривичних дела за која је прописана казна затвора у трајању дужем од пет година.

У саопштењу се наводи да је суд у овом случају нашао и дао разлоге да је реч о непоступању по грађанској обавези сведока да сведочи, што је за последицу имало стављање у затвор и не представља ни покретање кривичног поступка ни притвор, већ меру принуде за испуњење грађанске дужности.

Из Суда су објаснили да зато ова мера траје док сведок не пристане да сведочи, а најдуже два месеца.

„Дакле, реч је о сведоку, а не о окривљеном и о стављању у затвор, а не о притвору због чега нису примењене одредбе везане за имунитет“, поновили су из Вишег суда.

У саопштењу се додаје да је реч о неправоснажној одлуци чију ће законитост испитати Апелациони суд Црне Горе.

Медојевић је ухапшен у Подгорици након синоћне седнице Скупштине Црне Горе и спроведен у Завод за извршење кривичних санкција. Његови правни заступници предали су жалбу Апелационом суду због хапшења.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!