Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА БЕОГРАДА: Свађа на ивици ексцеса између Ђиласа и Весића

0

Седницу Скупштине Београда, на којој одборници између осталог разматрају допуну одлуке о висини стопе пореза на имовину, обележио је вербални дуел заменика градоначелника Горана Весића и шефа одборника Савеза за Србију Драгана Ђиласа.

Ђилас је по завршетку обраћања одборницима, застао поред клупе у којој седи Весић који га је у једном тренутку упитао: „Кога вређаш?“.

 

Одборник Српске напредне странке Владимир Орлић оптужио је Ђиласа да се „унео Весићу у лице“ и да му је претио. 

„У најмању руку је неприхватљиво да се овде показује отворено насиље“, казао је Орлић. 

Обраћајући се новинарима Ђилас је казао да није претио Весићу већ да му је рекао да му се не обраћа са ти. Он је додао да Весић стално добацује одборницима опозиције.

 Одборници Скупштине Београда усвојили су Одлуку о висини стопе пореза на имовину којом ће, према речима заменика градоначелника Горана Весића, порез у већини градских зона бити нижи док ће у центру бити већи за највише два одсто.

Весић је на седници Скупштине града казао да ће порез у већини градских зона бити нижи јер падају цене некретнина због велике стамбене изградње.

„Цене некретнина у центру града али ни у центру порез неће моћи да се повећа за више од два одсто јер смо такво ограничење поставили“, казао је заменик градоначелника.

Наводећи да систем зона није најбоље уређен јер исти систем пореза имају они који станују у новим зградама, вилама и „обичним“ кућама, Весић је казао да су у сарадњи са катастром покренути пилот-пројекти на Врачару и Савском венцу у оквиру којих се свака зграда појединачно оцењује.

„Свака зграда ће бити појединачно процењивана па ће у зависности од тога да ли има све прикључке, да ли је близу пута, да ли је новија или старија, имати своју стопу пореза. Уколико се то покаже позитвно, надам се да ћемо од 2019. године тај систем моћи да применимо у читавом Београду“, казао је заменик градоначелника.

Заменик шеф одборника Савеза за Србију Никола Јовановић казао је да је 2013. године захват од грађана по основу пореза на имовину износио 5,5 милијарди динара а да данас износи између 16 и 17 милијарди динара.

„Порез на имовину за физичка лица се драматично увећава у Београду од 2013. године, па је тако 2014., 2015. и 2016. године утврдјено да може да се повећава за 80 одсто. Порез је увећан три пута, поставља се питање да ли због тога да би се новогодишња расвета плаћала три милиона евра или гондола 15 милиона евра“, навео је Јовановић.

Он је у име одборника Савеза за Србију предложио да се порез на имовину у Београду за 2019. годину не повећава као и да се Град са Владом Србије договори да породице буду ослободјење плаћања пореза на непокретности у којима живе што владајућа већина није прихватила.

Јовановићеве наводе одбацио је заменик градоначелника који је рекао да „то може да прича само неко ко не познаје прописе и законе“.

„Никада никоме није порез на имовину повећан за 70 или 80 одсто од 2013. године. Када смо преузимали власт у Београду, сачекао нас је предлог претходног градоначелника Драгана Ђиласа да порези буду већи за 140 одсто у центру града, на Дедињу за 203 одсто, а на Петловом брду за 164 одсто, што наравно нисмо прихватили“, казао је Весић.

Ђилас: 50 одсто мање кранова у односу на 2012.

Шеф одборника Савеза за Србију Драган Ђилас казао је да је по званичним подацима Града, у Београду 2012. године изграђено 843.170 квадрата, 2013. године 780.230, а 2015. године 405.025 квадрата што, како је рекао, представља пад за више од 50 одсто.

„Укупно је 2016. године у Београду изграђено 405.872 квадрата, што је мало мање од 50 одсто у односу на 2012. годину. Толико о броју кранова којима се хвалите“, рекао је Ђилас.

Почетак седнице обележила је расправа око предлога одборника Покрета слободних грађана да се дневни ред седнице допуни усвајањем закључка којим се осуђује физички напад на једног од лидера Савеза за Србију Борка Стефановића „и сваки други акт насиља који се предузима према политичким актерима без обзира на политичку оријентацију и припадност“.

Одборничка група Српске напредне странке поднела је амандман на предлог ПСГ у коме се поред напада на Стефановића, осудјују и „позиви на убиство председника Србије Александра Вучића и председице Владе Србије Ане Брнабић, позиви на силовање Ане Брнабић и јавно жигосање Александра Вучића кроз епитет ‘издајника’ од стране више функционера Савеза за Србију“.

Шеф одборника напредњака Александар Мирковић осудио је напад на Стефановића и казао да се СНС „оштро противи свакој врсти насиља“.

„Нема места насиљу у нашем друштву. Задовољан сам што су одговорни за напад на Борка Стефановића ухапшени и што им је синоћ одредјен притвор од 30 дана. Сигуран сам да ће добити заслужену казну“, рекао је Мирковић и затражио да се осуди и насиље „према свима који данас воде Србију а из редова су Српске напредне странке“.

Шеф одборника ПСГ Раде Вељановски казао је потом да одустаје од предложеног закључка иако, како је рекао, разлог томе није амандман СНС.

             ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!