Прочитај ми чланак

КФОР ЗАУСТАВИО КАМИОН ИЗ СРБИЈЕ на аминистративној линији и одмах звао полицију

0

Портпарол КФОР-а Винћенцо Грасо потврдио је да су њихове јединице зауставиле камион на илегалном прелазу дуж административне линије у општини Зубин Поток.

Он је истакао и да је упућен позив косовској полицији, али да то нема везе са увођењем увозних тарифа на српску робу од 100 одсто.

Грасо је за портал КосСев (коссев.инфо) рекао су војници КФОР-а поступали на основу својих овлашћења, која су прецизирана Војно-техничким споразумом, по ком они патролирају пограничном облашћу у којој се налазе „илегални прелази“, а коју косовска полиција нема право да контролише.

Грасо је изјавио да КФОР не проверава робу коју возила превозе, да се КФОР „тиме не бави“ и да су само одговорни за безбедност у том делу.

„Наш задатак није конкретно да заустављамо шверц, већ да бринемо о општој безбедности у подручју. Био је мрак, возило се налазило на илегалном прелазу са косовске стране административне линије за коју смо ми одговорни. Војници су патролирали и проценили да је потребно да се овај камион заустави. Ми не контролишемо робу и документацију за њу и то није наш посао. Тада контактирамо полицију“, навео је Грасо у изјави за КосСев.

Није могао да потврди да ли је камион долазио из правца централне Србије „претпоставља да јесте“.

Косовска полиција је у току дана саопштила да је КФОР зауставио јуче камион са српским регистарским ознакама у Зубином Потоку.

Различиту робу, како се наводи у извештају полиције, превозила су два лица српске националности, а одлуком тужиоца возило и сва роба у њему послати су на царински терминал.

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је данас за ТВ Прва да су се јединице КФОР-а „укључиле“ у притисак на Србе на Косову и Метохији и да су данас одузеле робу која је дистрибуирана становништву на северу Косова.

Приштинске власти увеле су овог месеца царинске дажбине на неке од српских и босанскохерцеговачких производа, прво од 10, а потом и од 100 одсто.