Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ О „СРПСКОЈ ЛИСТИ“ У ЊЕГОВОЈ ВЛАДИ: Не знам да ли су то уопште оставке?

0

Рамуш Харадинај, који је тзв. косовску владу формирао захваљујући подршци Срба из Српске листе (која је основана уз подршку СНС режима), изјавио је у вези оставки Срба (са Српске листе) на места градоначелника општина на северу Космета да њихове оставке нису коначне јер не испуњавају услове.

„Оставке јесу право градоначелника и изабраних личности, али не знам ни да ли се њихове оставке квалификују као оставке. Разматрамо их, оне нису коначне, јер не испуњавају услове“, казао је Харадинај.

Медији у Приштини пишу да Влада Косова неће прихватити оставке Срба са Српске листе, која се и  налази у Харадинајевој Влади, јер у уместо Република Косово на оставкама пише Косово и Метохија. Због тога нису формално прихватљиве.

Оставке четири председника општина на северу Косова се не могу повући уколико престану разлози који су до њих довели, пише „Коха диторе“. Овај лист подсећа да је 2010. године Уставни суд Косова, одлучујући о случају оставке тадашњег градоначелника Ораховца, одлучио да је оставка на функцију неповратна и неопозива и у случају да се њен подносилац предомисли како је тада био случај.

Тадашњи председник Уставног суда Енвер Хасани каже да по Уставу не постоји ни један орган који може или треба да потврди оставку градоначелника, пошто се они бирају директним – непосредним гласањем грађана.

Законом је утврђено да је потребно да се после оставки закажу избори за новог градоначелника.

Према Хасанију, председник Косова је у случају оставке градоначелника дужан да закаже изборе који треба да се одрже у року од 30 до 45 дана.