Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Амандман ЕП о Сребреници и ослобађање Орића – покушај жигосања Србије

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је амандман на резолуцију Европског парламента којим се од Србије тражи признавање геноцида у Сребреници и ослобађајућу пресуду команданту Армије БиХ Насеру Орићу као покушај жигосања Србије који не доприноси стабилизацији прилика у региону.

Дачић је рекао и да очекује да се хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић. који је поздравио Резолуцију ЕП, огласи поводом ослобађања Орића, додајући да је, ако то не учини, „велики манипулант који ради на томе да се што више уназаде односи Србије и БиХ“.

foto: flickr

У изјави новинарима на Кипру, где је учествовао на медјувладиној седници две земље, Дачић је рекао да „покушај да се Србија као земља и српски народ жигошу за геноцид, иако је Медјународни суд правде јасно утврдио да Србија не сноси никакву одговорност за злочин у Сребреници, не може допринети стабилизацији прилика у региону“.

Према Дачићевим речима, злочин у Сребреници треба да се осуди, али порука данашњег дана гласи да је „легитимно и некажњиво убијати Србе“.

„Ми јесмо заинтересовани за добре односе са БиХ, са Словенијом и Хрватском, али жеља да се Срби дефинишу као једини геноцидни народ на свету после свих великих светских ратова и жртава које је српски народ имао у Првом и Другом светском рату, а да притом нико ни динара ратне одштете није платио Србији… мислим да је то превише“, рекао је Дачић.

У исто време када је Европски парламент усвојио амандман на извештај о Србији у којем се Србија позива да призна геноцид у Сребреници као један од услова за улазак у ЕУ, новоизабрани хрватски члан председништва БиХ „који још није ни угрејао столицу на коју је сео… почео је да се понаша на такав начин да стално своје жаоке усмерава ка Србији и српском народу“, рекао је Дачић.

„У време када имате атак на Србију и српски народ“ долази до одлуке суда БиХ у којој се ослобадја одговорности Насер Орић за кога постоје живи сведоци да је лично вршио ратне злочине над Србима“, навео је шеф српске дипломатије.

„Србија је до сада милион пута осудила све ратне злочине, укључујући и злочин у Сребреници, са друге стране, не само да није било осуде злочина против Срба, није био ни једне речи ‘извини’, већ су сви злочинци практично ослободјени – на КиМ, укључујући (Рамуша) Харадинаја и (Фатмира) Љимаја, у БиХ са Орићем на челу, у Хрватској злочинци ослободјени одговоности за Олују, која је била највеће етничко чишћење после Другог светског рата“, рекао је Дачић.

Према Дачићевим речма, занимљиво је да амандман у Европском парламенту долази из Словеније где, додао је,“ Срби немају ни статус националне мањине, где нису признати као национална мањина, где нису признати као људи“.

„Ни Словенија ни Хрватска ни БиХ никад нису рекли ни једну реч ‘извини’… да се осете одговорним за геноцид који је починила Аустроугарска јер су били у њиховом саставу и њиховој војсци 1914-1918, када је страдало 28 одсто становништва Србије“, рекао је Дачић.

Како је додао, ту су такодје Други светски рат и „Независна држава Хрватска која је била до Београда и Новог Сада“.

Дачић је рекао да је то „неупоредиво са Сребреницом“.

„Свако треба да преузме одговорност, али ово није преузимање одговорности нити жеља да се додје до утврдјивања криваца, ово је жеља да се праве лоши односи са Србијом“, рекао је министар спољних послова Србије.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!