Прочитај ми чланак

„А ГДЕ ВАМ ЈЕ МУСОЛИНИ?“ Прва реакција Матије Бећковића на оптужбу да је фашиста

0

Чудно ми је што тамо нема Мусолинија, пошто је фашизам италијански, реакција је песника Матије Бећковића на то што га је црногорска навијачка група „Дукљани“ прогласила „фашистом“.

На скупу „Никад више 1918“, који је 29. новембра у Подгорици организовала навијачка група „Дукљани“, централно место заузимао је транспарент на коме су митрополит црногорско-приморски Амфилохије, песник Матија Бећковић и опозициони лидери Андрија Мандић и Милан Кнежевић проглашени фашистима.

„Врло ми је чудно да ту није било Мусолинија, пошто је фашизам италијански. Не знам да ли је то због садашњих или прошлих односа са Италијом. Али, у сваком случају добар је тај њихов изум да није било оно што је било.“, лаконски реагује Бећковић у изјави за Спутњик.

Навијачка група „Дукљани“, која је организовала скуп, представља се као невладина организација „која се бави очувањем наслеђа и делима даје лекције како се поштује и чува црногорска историја, како се бодре црногорске репрезентације и срцем припада Црној Гори“.

Шетњу око 200 до 500 навијача подржали су и бивша министарка и директорка подгоричког КБЦ, а сада градоначелница Даниловграда Зорица Ковачевић, као и посланик Либералне партије Андрија Поповић, који је на скупу и говорио.

„Црногорци су прва нација без ђеда“, речи су којима је Бећковић прокоментарисао усвајање Резолуције у парламенту Црне Горе, којом су поништене одлуке Подгоричке скупштине из 1918. 

„Том резолуцијом су поништили сами себе“, истакао је Бећковић, не искључујући могућност да власт у Црној Гори ревидира и неке друге историјске догађаје.

„Поништити све из прошлости и кренути испочетка“, навео је српски академик.

Коментаришући део Резолуције који се односи на Српску православну цркву и тумачења да је наредни потез отимање имовине једине канонске православне цркве у Црној Гори, Бећковић је казао да не искључује ни ту могућност.

„Они су превазишли сва очекивања оним што су досад урадили, тако да не би било чудо да се и то деси“, навео је Бећковић у изјави за портал Ин4С.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!