Прочитај ми чланак

АНАЛИТИЧАРИ ТВРДЕ: Избори у марту 2019. да се спречи раст опозиције?

0

У врху Српске напредне странке озбиљно се размишља о расписивању ванредних парламентарних избора средином јануара следеће године, који би били одржани крајем марта 2019. – тврде политички извори Данаса.

Саговорници нашег листа сагласни су да је такав сценарио врло вероватан због тренутне кризе на Косову и сталних притисака на председника Србије да потпише неку врсту правно обавезујућег споразума са Приштином, док би, према њиховој оцени, на унутрашње-политичком плану, расписивањем избора почетком јануара СНС ухватила опозицију „на спавању“.

Foto: Savez za Srbiju

Политиколог Бобан Стојановић објашњава да председнику Александру Вучићу никако не би ишло у прилог да под притиском међународног фактора потпише споразум са косовском страном, па да онда након годину дана изађе на редовне изборе. Према његовом мишљењу, много рационалнија ствар за СНС и њеног лидера је да најпре изађу на биралишта, како би обезбедили још четири године мандата, те да онда крену у формално затварање приче око Косова.

– Још један разлог за скоре изборе је и Савез за Србију, у коме СНС, први пут након дужег времена, препознаје озбиљнијег противника. Савезу свакако не би одговарали избори макар у наредних шест месеци, јер би за то време могли да направе неку озбиљнију организацију и инфраструктуру. С тим у вези, изводи се закључак да Вучићу одговара да што пре иде на изборе – сматра Стојановић.

Према његовом виђењу, једину сметњу што скоријем расписивању ванредних парламентарних избора, могу представљати локални избори заказани за 2020. годину. Због тога, Стојановић указује да ће владајућа већина вероватно тражити модел према коме би могла да распише и локалне изборе за пролеће 2019. године. Он не верује да ће челници локалних самоуправа морати да подносе оставке како би створили услове за обједињене изборе, већ предвиђа да би СНС то могла да спроведе кроз измене Закона о локалној самоуправи или Закона о локалним изборима.

– Још један разлог услед кога је извесно да би избори могли да се одрже, је то што би на тај начин Александар Вучић добио још шест месеци током којих би преговори у Бриселу били замрзнути. Због тога треба пратити и ситуацију у Приштини, јер ме не би зачудило да се догоди да Српска листа изађе из тамошње владе, како би изазвала изборе на Косову – каже Стојановић и закључује да се Вучићу излазак на биралишта свакако исплати.

Бојан Клачар, политички аналитичар, сагласан је са нашим претходним саговорником да је расписивање ванредних парламентарних избора почетком наредне године веома извесно, јер се према политичкој динамици назире да ће 2019. година бити веома турбулентна, пре свега због косовског питања.

– Такође, уколико избори буду одржани у редовном термину, то значи да би СНС дао довољно времена опозицији, пре свега Савезу за Србију, да се консолидује. У супротном, уколико избори буду расписани почетком године, СЗС-у ће остати премало времена за профилисање – образлаже Клачар.

Ипак, према његовом виђењу, коначна одлука да ли ће грађани Србије на пролеће поново изаћи на биралишта, доминантно зависи од Александра Вучића.

СЗС: РТС да нам омогући да одговоримо Вучићу

Савез за Србију упутио је писмо генералном директору РТС Драгану Бујошевићу, као и главном и одговорном уреднику Информативног програма јавног сервиса Ненаду Љ. Стефановићу, поводом гостовања председника Александра Вучића у емисији Око. У њему се наводи да је том приликом више од 1.500.000 грађана у деведесет минута чуло низ неистина и лажи о лидерима опозиције и члановима Савеза за Србију.

– И до сада је Александар Вучић на конференцијама за новинаре које је РТС уживо преносио, говорећи о опозицији користио изразе „олош, бедници, тајкуни, криминалци, пљачкаши“. Овог пута је отишао даље, па је за смрт Ранка Панића, односно за дуго трајање истраге оптужио и неке од нас. Како још треба да нас оклевета Александар Вучић, шта још треба да слаже о нама да би некога од нас РТС у складу са правилима новинарске професије позвао и омогућио нам да одговоримо – пише у писму. СЗС од челника РТС тражи да оне које је Александар Вучић помињао, позову у емисију Око, како би им омогућили да на изнесене лажи одговоре.

– Уколико ни овога пута то не будете урадили, сматраћемо и вас, поред Пинка, Хепија, Информера и сличних, директно одговорним за угрожавање наших живота и фашизацију Србије – пише на крају писма Савеза за Србију.

Подсетимо, Вучић је гостујући на РТС у емисији Око у понедељак увече рекао да ће доћи на телевизијски дуел, уколико РТС позове парламентарну опозицију, шефове опозиционих клубова у парламенту – сву десеторицу, и под условом да се сви одазову.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!