Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ – и Косово излази на море!

0

Најава албанског премијера Едија Раме да ц́е Косово добити терминал у луци Драч има политичку, а не економску симболику. Међутим, иако албанска политичка елита жарко жели уједињење свих простора на којима живе Албанци, када се загребе испод површине Рамине изјаве, показује се да се великоалбанска идеја суочава са озбиљним практичним проблемима.

Косово ц́е, према најави албанског премијера Едија Раме, од 1. јануара идуц́е године добити свој терминал у луци Драч. Целу причу о косовском изласку на море Рама је упаковао у пакет косовско-албанске сарадње и уједињења свих Албанаца до 2025.

Међутим, прича о Драчу као луци путем које би Косово могло да се снабдева робом, уместо да је увози преко Србије, подсец́а на филм Живка Николиц́а „Чудо невиђено“, у коме газда Шц́епан гради тунел између сиромашног рибарског села на ободу Скадарског језера и морске обале.

„Кроз туњел, па на море“, крилатица је којом газда Шц́епан убеђује сељаке да подрже његов пројекат, за који ц́е се испоставити да је немогуц́.

Осим тога, поставља се питање колико је лука Драч погодна за претовар великих количина робе. Довољно је рец́и да је лука Драч дугачка 183 метара, а ротердамска лука, једна од највец́их у свету, има 40 километара. О количини робе која се претовари да и не говоримо.

Стога, ни Рамина обзнана о Драчу као косовском излазу на море и није економске, вец́ политичке природе. Албански премијер то је прец́утао када је говорио о политичкој природи увођења такси на српску робу.

Да се ради о политичкој, а не економској одлуци, слажу се и политички аналитичари Предраг Рајиц́ и Александар Гајиц́. Рајиц́ наглашава да Рама наставља оно што је започео претходном посетом Косову — остварење плана уједињења свих Албанаца до 2025.

„Сама лука Драч није нарочито атрактивна, то је чињеница, али мислим да је овде много битнија политичка порука. Рама жели да стави до знања како ц́е Албанија све ресурсе које има, макар они били и скромни, ставити на располагање Албанцима на Косову и Метохији“, сматра Рајиц́.

Ради се о симболичкој подршци Албаније косовској независности, којом Албанија показује добру вољу да омогуц́и Косову приступ светским тржиштима, каже Гајиц́.

„Драч нема сам по себи велики значај, због тога што је његова лука мала у односу на релевантне европске луке, али на симболичком нивоу показује њихову намеру да се Косово, у трговинском смислу, преко Албаније, у првом кораку повеже са светском трговином. У другом кораку, што видимо из изјаве Рамуша Харадинаја, видимо најаву укидања граница између Косова и Албаније. Давање терминала у Драчу, дакле, једна је од фаза која има више симболичку него што има привредну тежину“, каже Гајиц́ и додаје да је све то у функцији стварања „Велике Албаније“, прво у трговинском, а потом и у политичком смислу.

Са друге стране, економиста Божо Драшковиц́ наглашава намеру Косова да постане економски независно од Србије. Свака територија која тежи политичкој независности, тежи и економској независности, каже он.

У случају Косова, ради се о дугорочној стратегији да смањи зависност од српских компанија. Терминал у Драчу јесте, и према његовом мишљењу, пре свега политичко-пропагандна прича, али Драшковиц́ наглашава могуц́ност да Косово диверзификује снабдевање робама преко других лука, као што су солунска или барска. Тада би се, међутим, изгубио симболички ефекат који лука Драч има.

„То у суштини поскупљује финалну цену и транспорт, због претовара и неразвијене инфраструктуре, представља доста велики трошак“, каже Драшковиц́.

Економска независност Косова од Србије могуц́а је, према Драшковиц́евом мишљењу, тек на дужи рок. Краткорочно и средњорочно, то је готово немогуц́е јер је прескупо, закључује он.

Тек са развојем инфраструктуре, изградњом путева и пруга, премошц́авањем Проклетија, Косово може да се инфраструктурно повеже са Албанијом. А 2025. година, коју је Еди Рама прогласио годином уједињења свих Албанаца је близу.

Изгледа да се албанска политичка елита мало залетела у својим плановима. Не само да немају подршку дојучерашњих безусловних савезника, као што су САД, а порука коју је амерички државни секретар Мајк Помпео послао приликом сусрета са Хашимом Тачијем најбоље говори о томе, вец́ су, у остваривању својих планова почели да се суочавају са практичним проблемима.

Једно је давати изјаве у јединственом простору, али како тај простор ујединити ако, поред политичких противника вашој идеји, за противника имате и географију?

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!