Прочитај ми чланак

УКРАЈИНСКИ МОРНАР ПРИЗНАО: Намерно смо провоцирали Русе! ФОТО, ВИДЕО

0

Руска Федерална служба безбедности саопштила је да постоје неоспориви докази да је Кијев припремио и спровео провокацију коју је извршила украјинска војска у акваторији Црног мора.

Руска Федерална безбедносна служба (ФСБ) саопштила је да је испитала украјинске морнаре притворене после инцидента у Керчком мореузу.

Том приликом украјински официр Владимир Лесовој признао је да су дејства које су украјински морнари извршавали имали провокациони карактер.

„Намерно смо игнорисали захтеве да се зауставимо. На нашим бродовима налазило се и ватрено оружје, као и митраљези са муницијом“, испричао је он.

Лесовој је додао и да је као „службено лице испуњавао наређење и планирао да изведе трансфер људства из луке Одеса у луку Мариупољ.

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да је ће ратно стање на територији целе Украјине ступити на снагу 28. новембра у 9 часова преподне по кијевском времену, али да је претходно потребно да га одобри Врховна рада.

Такође, Порошенко је у обраћању јавности предложио посланицима украјинске Скупштине да ратно стање уведу на период од 30 дана уместо на 60 како је раније предлагано, како се ова мера не би негативно одразила на предстојеће изборе који су планирани за март 2019. године.

Подсетимо, Украјина је увела ратно стање након инцидента у Керчком мореузу, када је Русија запленила три украјинска брода и ухапсила 24 морнара због незаконитог пресецања државне границе.

Према речима премијера Крима, украјински морнари, који су чинили посаду три украјинска брода, биће процесуирани због незаконитог пресецања руске државне границе. „Њима ништа не прети сем кривичне одговорноси према закону Руске Федерације због нарушавања државне границе“, истакао је.

Такође, руска Федерална служба безбедности саопштила је да постоје неоспориви докази да је Кијев припремио и спровео провокацију коју је извршила украјинска војска у акваторији Црног мора.

Иначе, за вечерас је на захтев Русије заказана ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација.