Прочитај ми чланак

НАТО ВЕЖБЕ УЗ СЦЕНАРИО где Југославија доводи свет на ивицу Трећег светског рата

0

Дана 7. децембра 1983. стотинак високих војних официра окупило се у заповедништву НАТО-а у Бриселу спремни за Трећи светски рат. Годишња симулација, позната као Абле Арцхер, ближила се крају а све је требало да се заврши вежбом у којој је требало да учествују на десетине трупа широм западне Европе.

Абле Арцхер 83 одржавала се у повећаној напетости између земаља Варшавског пакта и Нато савезника. Односи су били лошији него икад. Почетком године, амерички председник Роналд Реган рекао је за Совјетски савез да је царство зла. У мају исте године совјетски пилоти срушили су корејски путнички „боинг 747“ и убили 269 људи.

У међувремену, с обе стране гвоздене завесе почеле су се гомилати нуклеарне ракете средњег домета, укључујући и крстареће ракете у Грејам комону у јужној Енглеској, које су могле да погоде циљ у року пет минута од лансирања. Свет је био на рубу нуклеарног рата, пише ББЦ.

Према измишљеном сценарију Натове војне вежбе ‘Абле Арцхер 83’, криза на Блиском истоку стварала је притисак на совјетска нафтна поља. Истовремено Југославија, која је као несврстана, била изван хладноратовског и блоковског надметања, одлучила је да се окрене Западу. Совјети сматрају да би Југославију могле да следе и остале земље Источне Европе што би довело до осипања Варшавског пакта, као и урушавања комунистичког поретка.

Замишљени „рат“ започео је када су совјетски тенкови прешли преко границе у Југославију. Одмах након тога нападају Скандинавију, а убрзо њихове јединице улазе и у Западну Европу. Снаге НАТО-а присиљене су на одступање. Неколико месеци након што је започео сукоб, западне власти су одобриле употребу нуклеарног оружја. Силе НАТО-а лансирају нуклеарни пројектил средњег домета према главном граду Украјине Кијеву, као знак упозорења да је НАТО спреман за ескалацију рата.

Теорија је била да би то помогло да се ситуација врати на почетак и да се седне за преговарачки сто хладније главе, али то није помогло. До 11. новембра 1983. године глобални нуклеарни арсенали били су испуцани, већина света је уништена, милијарде људи су мртви, то је крај цивилизације. Кад се вежба завршила, заповедници НАТО-а напустили су своју зграду и отишли кући, честитајући се на још једној успешној – иако озбиљној – вежби. Оно што су западне владе откриле тек касније јесте да је ‘Абле Арцхер 83’ умало завршио правим нуклеарним ратом.

– Из врха тадашње совјетске војске добили смо доказе да они нису имали појма да је реч о вежби и да су мислили да је реч о правом нападу. Сада прикупљамо збирку докумената који потврђују да су Совјети били озбиљно забринути да би Запад могао да покренуе нуклеарне нападе каже Нејт Џонс, директор пројекта Слобода информација при Националној сигурносној архиви у Вашингтону, преноси хрватси Експрес.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!