Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Никад нико није покорио Србију, па неће ни данас

0

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Новом Саду, на свечаности поводом стогодишњице присаједињења Војводине Србији, да нашу земљу нико никада није успео да покори и да то неће успети ни они који то данас покушавају.

„Осетили сте да је Србија данас притиснута са различитих страна, да су разне птице црне боје кренуле да зобају све што стигну у нашој лепој Србији, а ја, уз поштовање великом и старом нашем краљу, само једну реченицу да кажем — Србија зна своју снагу и зна да није највећа, ни међу највећима, али ми знамо да Србију никад нико није успео да покори, неће ни они који то данас покушавају“.

Председник Вучић је захвалио грађанима на одлучности да буду уз своју државу, свој народ и што знају да од Србије нема ништа прече.

Такође је поручио да „никада никоме, до Србији, Војводина неће припадати“.

Он се захвалио грађанима што су се окупили и поред кише, рекавши да је пре тачно сто година, на исти дан падала киша, и да је сто наредних година загарантовано и никада никоме другом до Србије неће припадати Војводина.

„Дошли сте зато што сте осетили да је Србија данас притиснута са различитих страна. Да су разне птице црне боје кренуле да зобају све што стигну по нашој лепој Србији“, истакао је он.

Захвалио се грађанима на одлучности да буду уз своју државу и да знају да нема ништа прече од Србије.

Свој говор почео је „добродошао кући стари наш краљу, извини јер нам је требало 84 године да схваимо да си победио“.

Вучић је указао да је Нови сад одлуку о подизању баш таквог споменика донео 1934. године, а да је тек данас подигнут, што је брука која иде на рачун свих нас.

„Теби стари наш краљу ево коначно и ова част, њен делић који си заслузио. Имали смо владаре који су чинили и добро и лоше, који су учили, који су уводили зелезницу, дизали школе, али само уз једног иде света реч „слобода“, нагласио је он.

Вучић је подсетио да је краљ петар веровао у слободу још као 20-огодишнак када је превео есеј Стујарта Милера о слободи.

Тако је и живео И као официр француске легије странаца, устаник у Херцеговини, изгбеглица, наш краљ, једини у истории што је пешке и у воловској запрези прошао дуг пут преко Албаније до Солуна да бисмо дошли кући до слободе, нагласио је он.

„Та слобода за коју се борио честито и изборио је камен темељац модерне српске државе. Слобода коју сте извојевали данас добро разумемо као нашу шансу на живот коју немамо право да пропустимо. Данас на слободном комаду земље поручујемо да ћемо се борити да својим трудом променимо лице Србије. Радићемо и борићемо се за сваки нови пут, модерну фабрику, нова знања, вештине, живот достојан потомака људи који са тобом изборили слободу. Знајући да настављамо ту свету нит коју сте оставили“ рекао је он.

„Са љубављу, жаром и ентузијазмом градићемо Србију која истоветно брине о свим грађанима Србије. Борићемо се за Србију која има храброст да тражи нова решења за старе проблеме, не дозвољавајући да се одрекне онога што јој је душа и идентитет“, поручио је Вучић.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!