Прочитај ми чланак

КАКВЕ ВЕЗЕ ИМАЈУ КРАЉ АРТУР, ФРАНЦУСКА И СВАКИ АЛАН са средњовековном Русијом

0

Алани су заправо древни ратници са Кавказа, али то није све. Следи интригантна прича која ће вам показати изненађујуће историјске везе међу различитим народима.

Они који носе име Алан често и не знају да је оно некада припадало становницима тајанствене иранске краљевине на територији савремене Русије који су се касније раселили по западној Европи и на свом путу донели легенду о краљу Артуру.

У 4. веку Алани су основали краљевину на стратешком раскршћу Путева свиле. У 10. веку прешли су у православље и задржали блиске односе са Византијом и руском државом.

Међутим, идилична територија Алана била је привлачна и за стране освајаче као што је Атила Хунски. После једне инвазије Монгола, бајковито краљевство Аланија збрисано је са лица Земље.

Алани у Европи

Међутим, управо ту почиње наша прича. У исто време са инвазијом Атиле Хунског у 5. веку део Алана је одлучио да срећу потражи у Европи. Познати по немилосрдним коњичким нападима, ови ратници су основали минијатурна краљевства на територији данашње Мађарске, Француске и Шпаније. Археолошка ископавања која су открила издужене лобање, њихов накит и разнобојне тканине сведоче о присуству Алана на просторима све до Северне Африке.

Пример издужене лобање Алана

Иако Алана, прекаљених ратника са „ванземаљским“ лобањама, више нема, они су ипак оставили значајан траг у историји. У Француској градови као што су Аленкур и Аланвил носе њихова имена, а изворни назив Каталоније био је Гот Аланија. У Мађарској чак постоји регион у којем живе потомци Алана. Назива се Јасберењ (на мађарском Алане су звали Јасима) и тамо су се још увек задржали неки њихови стари обичаји као што је свечано дување у рог из 9. века. Чак и обично енглеско име Алан потиче од овог древног народа!

Међутим, Алани су Европу највише задужили када су јој у наслеђе оставили легенду о краљу Артуру. Келти су, наиме, ову причу преузели из аланског мита у којем одважни витез по имену Батраз пролази кроз различите авантуре са чаробним пехаром који веома подсећа на Свети Грал.

Где данас можете пронаћи наслеђе Алана

Па где су онда нестала ова велика ратничка племена која су прешла пут од Каспијског језера до Атлантика? Коме могу да се захвале љубитељи краља Артура и сви људи по имену Алан?

Ушушкана на планинама Северног Кавказа у Русији налази се мала Република Северна Осетија – Аланија. Људи у њој још увек говоре древни језик који је под заштитом Унеска и поштују традиције древних Алана. Осети заправо и даље препричавају легенду о Батразу, претечи краља Артура.

Легенду о краљу Артуру у Европу су донели Алани

Данас Северна Осетија гостима нуди бројне знаменитости. „Град мртвих” у Даргавсу је некропола из 16. века у којој су покојници сваке породице сахрањени испод кућица у облику старинских пчелињих кошница. Иако се до овог место тешко стиже, оно је познато по невероватној лепоти природе и по архитектури која вас преноси у давну тајанствену прошлост. Осим по местима као што су манастир Фиагдон, аланска тврђава уклесана у планину или еклектична џамија Муктаров, Северна Осетија је позната и по невероватним природним лепотама и нуди бројне могућности за планинарење.

Даргавс

Осети, ипак, нису једини народ на Северном Кавказу који чува наслеђе Алана. У суседној Карачајево-Черкеској Републици налазе се неке од најимпресивнијих грађевина Аланије, као што је Заленчучки манастир, за који се верује да се налази на месту древне престонице Аланије града Магаса. Његова Јужна црква из 10. века је најстарија активна црква у целој Русији. Осим тога, Република Ингушетија такође полаже право на наслеђе Алана. Она је, наиме, својој новој престоници дала име Магас.

Ако сте из овог текста којим случајем закључили да имате нешто аланско у својој крви или сте само велики љубитељ краља Артура, Северни Кавказ чека на вас.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!