Прочитај ми чланак

ВЕЛИКА ПЉАЧКА ДРЖАВЕ: Где је нестало 500 милиона евра?

0

Крајем априла ове године многи медији су пренели следећу вест:

Драган Радовић, економски аналитичар

„Добит привреде Србије у 2017. години износила је 437,2 милијаре динара, што је више него дупло бољи резултат у поређењу са 2016. годином када је добит била 187,4 милијарди динара, објавила је Агенција за привредне регистре.“

Фантастично!

Велики Вођа је био пресрећан, његов народ ће живети боље него (у Титово време) икада раније.
Стручњаци, они који нису на платном списку државе, могли су само прокоментарисати: „још једна лаж гебелсовске машинерије“.

Повећање добити српске привреде 2017.г. у односу на 2016.г. по подацима АПР-а износилио је 249.8 милијарди динара. Како је порез на добит 15%, већа наплата пореза по коначном обрачуну за 2017.г. износиће (249.8*15%) 37.47 милијарди динара, односно по званичном курсу на дан 31.12.2017. (1 евро =118.3781) износи фантастичних 316.53 милиона евра. За првих седам месеци 2018.г., већа наплата пореза на добит, на бази приказаних података за 2017.г. морала би бити већа за 21.86 милијарди динара, односно за 184,6 мил.евра. Свеукупно, већа наплата у приказаном периоду за државну касу, морала би износити 59.33 милијарди динара, односно 500 милиона ева.

Та средства могла би се уложити:

а. у отварање 100 хиљада нових радних места, 5 хиљада евра по радном месту било би довољно као подстицај домаћим привредницима за сваког новозапосленог радника или младима да крену у сопствени бизнис.
б. у враћање пензија на ниво пре 01.10.2014.г., као И повраћај отетих средстава због срамног закона, ако знамо да су пензионери оштећени 200 милиона евра на годишњем нивоу, може им се вратити отето за претходне две ипо године.
ц. за дотацију породиљама И породицама са више деце (65 хиљада новорођених беба сваке године)
д. за изградњу вртића, спортских сала И јос много тога?

Врло је занимљиво видети где је држава потрошила додатно наплаћених 500 милиона евра?
НИГДЕ!!!
Зашто?
Зато што та средства не постоје, тачније нису наплаћена!

Према званичним подацима објављеним од стране Министарства финансија за првих 7 месеци 2018.г. наплаћено је укупно САМО 76.71 милијарди динара, невероватних 1.1% мање него што је била наплата у истом периоду 2016.г. када је наплаћено 77.11 милијарди динара.

Како је могуће да се два изнета податка толико разликују: очекивано већа наплата због значајног увећања добити српске привреде И остварена наплата?
Где је нестало 500 милиона евра НЕНАПЛАЋЕНЕ разлике?

Агенција за привредне регистре (АПР) је највероватније “напумпала” добит привреде користећи нетачне параметре, нико их не контролише, могу објављивати податке по НАРУЏБИНИ.
То су могли урадити искључиво због употребе података у политичке сврхе, што наводи на закључак да је наручиоц неко из домаћих политичких кругова (ко то има моћ да наручи лажне податке).

На жалост, стручњаци запослени у АПР-у, наручиоци И корисници оваквих анализа, не знају да повећање једног параметра (добит) аутоматски значи И повећање наплате другог параметра (порез на добит). Не знају да иза повећања добити мора да постоји већа активност привредних субјеката и раст прихода, уз раст прихода мора увек ићи већа наплата ПДВ-а. Наплата ПДВ-а за првих седам месеци ове године повећана је за само 0.2% у односу на претходну годину, а морала је бити већа, обзиром да је потрошња, опет по званичним подацима, повећана за 3%, док је извоз повећан за 10%. Да додам да И већа запосленост мора пратити већу привредну активност, као И значајно већа наплата ПИО доприноса, што се није остварило – наплата последња два наведена пореска прихода је стагнирала, остала је на нивоу претходне године.

На бази претходно урађене анализе исправан закључак био би да је је српска привреда остварила мању добит у 2017.г. у односу на 2016.г. , што је било и очекивано из више разлога: неликвидност привреде достиже забрињавајуће размере, увоз расте неконтролисано, задуженост привредника је све већа, трошкови пословања расту (раст цене горива, енергената, комуналних услуга, парафискалних давања…).

Још лошији резултати могу се очекивати и по завршетку 2018.г у поређењу са 2017.г. , АПР их неће приметити, за њих ће добит бити „двоструко, троструко, већа од највеће икада забележене, као последица историјских реформи Вође.“

У Београду, 21.11.2018. Драган Радовић

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!