Прочитај ми чланак

СЕВЕРНИ ТОК 2 ТРН У ОКУ АМЕРИКАНЦИМА: Заједно са Украјином да зауставимо …

0

Гасовод "Северни ток 2", ће до краја 2019. године удвостручити капацитет постојећег "Северног тока 1" и омогућити Русију да заобиђе Украјину

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио да ће САД наставити да сарађују са Украјином како би зауставили пројекат немачко-руског гасовода „Северни ток 2“, преносе украјински медији.

Foto: Thinkstock

„Наставићемо да сарађујемо како би смо зауставили Северни ток 2, пројекат који подрива украјинску економиску и стратешку безбедност и који прети да додатно угрози суверенитет европских земаља које зависе од руског гаса“, рекао је Помпео након састанка са украјинским шефом дипломатије Павлом Климкином.

Састанак је одржан у Вашингтону, у оквору Комисије америчко-украјинског стратешког партнерства, пренела је агенција УНИАН.

„Не желимо да наши европски пријатељи постану плен политичке и економске манипулације какву је Русија покушава у Украјини, зато што је одбацила своје совјетске окове“, рекао је Помпео.

Гасовод „Северни ток 2“, ће до краја 2019. године удвостручити капацитет постојећег „Северног тока 1“ и омогућити Русију да заобиђе Украјину, преко које је до сада текло снабдевање Западне Европе.

Са друге стране, Немачка, уз подршку Француске и Аустрије, тврди да ће нови гасовод осигурати стабилнију и јефтинију испоруку гаса.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!