Прочитај ми чланак

НЕОБИЧНА БОГОМОЉА Свештеник из Америке служиће у „Путиновој цркви“ на Фрушкој Гори

0

Црква Благе Марије у Банстолу подно Фрушке горе, у народу већ прозвана "Путинова", никла је у том месту и ускоро ће почети да ради.

Зидарски радови који су почели у марту прошле године полако се приводе крају. Црква, која је идентична руској цркви Светог Николе у Софији, посвећена жртвама „Олује“, али незванично и председнику Русије Владимиру Путину, биће први храм на Фрушкој гори грађен у руском стилу. Међутим, ту није крај уникатности овог подухвата.

Наиме, у руској „Путиновој цркви“ служиће поп из Америке, тачније протонамесник Синиша Хрвачевић, који долази из парохије Српске православне цркве у Кливленду. Срби из Америке су својим прилозима и помогли изградњу храма. Ако се томе дода да ово викенд насеље нема ни водовод ни канализацију, али зато једини имају „Путинову цркву“ са свештеником из Америке, становници овог краја се шале да у Срему другачије и не може.

– Прва литургија је већ одржана 4. августа, када је почела војна акција и протеривање Срба у „Олуји“. Ради се још завршна купола и ту је крај зидарским радовима, за десет дана црква ће да буде под кровом. Када смо кренули у овај подухват нисмо ни очекивали да ће црква бити тако велика и тако брзо завршена. Столарија је већ обезбеђена, треба да се уради фасада, иконостас и унутрашња декорација, али храм може да служи намени. Ово је прва црква у историји коју подижу Срби у руском стилу – изјавио је Бранко Симоновић, иницијатор градње цркве и члан Одбора за градњу из Банстола.

Како сазнаје Блиц, преко високих дипломатских представника Русије Владимиру Путину је са Банстола већ упућен позив да у својој дипломатској посети Србији средином јануара посети и Фрушку гору и овај храм. До тада ће кажу све бити спремно. Верски објекат ће се простирати на 300 квадрата, поред њега биће изграђен конак, библиотека, те завичајни дом Крајишника.

Мештани кажу да је изабран руски стил јер су руски емигранти после Октобарске револуције у Сремским Карловцима основали руску заграничну цркву.

Како је раније објаснио, ова црква је посвећена Путину и грађена у руском стилу јер су после Октобарске револуције бројни Руси дошли у Сремске Карловце, где је било и седиште руске заграничне цркве, и доста помогли у развоју овог краја.

Свештеник Хрвачевић, који је од избеглиштва из Босне до Америке стигао и преко Сремских Карловаца где је ишао у школу, у Србију се вратио „због наших људи“.

– Због љубави према отаџбини, наши људи у Америци одазвали су се хуманитарним вечерама које сам покренуо са још пар наших људи, јако обрадовани да ће нићи један такав храм, од таквог значаја за српски народ, а поготову за нас избеглице из Крајине и Босне. На три хуманитарне вечери на Флориди, у Кливленду и у Калифорнији прикупљено је око 20.000 долара – изјавио је Хрвачевић за РТВ.

Николић први донатор

Од првобитне идеје да се гради мала црква брвнара одустало се јер је владика сремски Василије имао веће планове и нашао донаторе, па је саграђена много импозантнија грађевина.

Први донатор храма био је бивши председник Србије Томислав Николић који је уплатио 250.000 динара.

„Путинова црква“ изазвала је велику пажњу и светске јавности, па је о њој пре неколико недеља писао и амерички лист „Вашингтон пост“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!