Прочитај ми чланак

НЕ ДАО БОГ ДА ТЕ ОНИ БРАНЕ: Кад НАТО вежба

0

Недавно је одржана вежба оружаних НАТО снага на подручју Норвешке, кажу, највећа још од Хладног рата, на којој је учествовало око 50.000 војника и сва сила ратне технике.

Пре саме вежбе, као да је нешто слутило на зло. Људи су по порталима и другде постављали питања о оправданости трошења новаца за ову сврху. Неки су питали чему показивање силе на такав начин, а други су све окретали на шалу па су исмијавали холандски део судеоника који су заборавили понети зимску одећу. Један коментатор је претпоставио да је то део тактичке игре, јер без зимске одеће холандски војници ће цвокотати зубима и својим: „Брррррр!“ засигурно омести све руске радаре.

Али, вратимо се самој вежби. Намера је била показати сву моћ НАТО војске, све њене недостижне вештине и ненадмашну технику. Практично, непогрешивост у сваком тренутку и на сваком месту. Новине, портали, радио и телевизија били су пуни хвалоспева о предстојећој вежби. У ствари, у велики успех нико није ни сумњао, вежба је била само формалност која ће потврдити сву супериорност ове војне организације и њеног политичког врха, а тек по завршетку ће се надугачко и нашироко коментирисати сваки њен део; шта је он значио и коју је поруку послао свету, како „пријатељима“ тако и „непријатељима“.

Али, вежба се није честито ни завршила, а већ је настао неки необичан тајац. Нема уобичајених насловница, фотографија које илуструју НАТО снагу. Тек ту и тамо понеки краћи текст уз понеку, на капаљицу, информацију и о „другој страни“ вежбе.

Чини се да је све почело након надлетања руских авиона изнад глава комплетне посаде која се спремала за фотографисање на једном НАТО броду усред вежбе. До тада су медији будно пратили све детаље вежбе, па је тај „инцидент“ одмах заузео ударно место у информативним емисијама као скандал који су Руси направили, ризикујући озбиљан сукоб, можда чак и нови светски рат. А онда је све утихло.

Зашто? Шта се то одедном промијенило? Јесу ли закључили да су погрешили што су објавили ову вест? Да су тиме открили велику тајну, слабост НАТО снага? Како су то руски авиони могли доћи „ниоткуда“, где су били НАТО радари? Или су ови авиони „невидљиви“? Па могли су им пројектиле на главу спустити, а не слати их ко зна одакле, и отићи без икаквих последица и то кад су најспремнији, на највећој војној вежби, са свом најбољом техником и најобученијим људством?!

До завршетка вежбе се много мање писало о њој, а по завршетку су изостале велике анализе и истицање успеха. Уз то, могле су се сазнати информације, о којима се некада није много причало, како је иза војске остао неред. „Цивилизирани“ амерички и шведски војници вршили су велику нужду где год су стигли, па и на бројним јавним местима, што Норвежани сада морају чистити. Прегажене су ограде и њиве. Било је нереда разних врста. Возила су се превртала, сударала, а на крају се и један ратни брод сударио с танкером. Танкер је оштећен, али ратни брод је растурен, убрзо се накривио па су морали евакуисати комплетну посаду с њега и борити се да брод потпуно не потоне. Судећи по свему томе, не може бити ни говора о успеху вежбе, напротив!

Је ли то и главни разлог због чега се у медијима више готово и не спомиње ово окупљање и показивање ратне технике и нивоа обучености војске? Је ли вежба доживела фијаско?

Не знам, али нешто ми говори да је ово, ипак, била успешна вежба. Не успешна за оне који прижељкују рат, него за оне друге. Када би вежбе показивале више слабих страна, можда би се они који их изводе опрезније упуштали у ратове?

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!