Прочитај ми чланак

НАСТАВЉА СЕ НАЈСТРАШНИЈЕ ХАШКО НАСИЉЕ! Болесног Младића терају у самицу!

0

Тешко оболели Ратко Младић телефоном се из хашког притвора укључио у јутарњи програм ТВ Хепи. Затворска управа због тога одмах најавила драконску казну за генерала

Хашке судије намеравају да тешко оболелог генерала Ратка Младића, кога су осудили на доживотну казну затвора због наводних ратних злочина у БиХ и коме живот већ месецима буквално виси о концу, пребаце у самицу!

Бивши командант Војске РС јуче ујутро (петак) телефоном се укључио у јутарњи програм ТВ Хепи током емисије у којој су гости били његов син Дарко Младић, шеф СРС Војислав Шешељ, члан руске Думе Павел Дорохин и руска историчарка Јелена Гускова. Иако је током кратког укључења Младић само поздравио присутне у студију и иако није давао никакве политичке изјаве, Хаг је одмах најавио истрагу и драконску казну.

‘Љуби вас деда… ‘

Генерал Младић се у ТВ програм укључио преко мобилног телефона свога сина Дарка, а његово обраћање трајало је једва нешто више од минут.

– Љуби вас деда Ратко. Овај Марић нека дође да ме обиђе, нека он интервјуише Војислава Шешеља, а и Воја нека дође… Дарко, реци Воји да дође да играмо шах, јер сам га задњи пут тукао 7:1. И то му је била присутна и она његова ‘косовка девојка’ и тада је лоше прошао… – поручио је Младић, додајући да поздравља и Шешељевог сина за кога је рекао да ће бити бољи од оца, као што је и његов син бољи од њега. Генерал се затим обратио Дорохину, поздрављајући га на руском језику.

Секретар Хага: Месец дана ћемо контролисати разговоре

Секретар у Хагу Олуфеми Елијас наредио је да Младићеви телефонски разговори буду надзирани у следећих месец дана. Управи притвора у Схевенингену налаже се и да преслуша телефонске разговоре које је Младић водио у протеклих седам дана, укључујући и онај током емисије на ТВ Хепи. Наређено је и да буду сачињени писани сажеци тих разговора.

– Посебан поздрав за Русију. Поздрави Комунистичку партију совјетске…, пардон, Руске Федерације. Поздрав за Павела и нека отвори очи на ово што овај НАТО хоће, много се шире ка Русији… И нека Воја мало омрша. Живи били! – истакао је Младић и прекинуо везу.

Хелена Егелстон, портпаролка Хага, одмах је саопштила да је покренута истрага о овом ‘инциденту’.

– Притвореници немају право да разговарају са медијима без дозволе суда. Реч је о вероватном кршењу Правилника о притвору. Притвореници могу без ограничења да комуницирају са члановима уже породице путем телефонске говорнице инсталиране у заједничким просторијама притворске јединице, али им није дозвољено да поседују и користе мобилне телефоне – наглашава Егелстонова, најављујући да ће Младићу готово сигурно бити укинита комуникација са породицом.

Сигурна казна

И док се Дарко Младић није оглашавао, шеф СРС Војислав Шешељ оцењује да постоји реална опасност да генерал Младић сноси последице.

 

Чињенице

* Младић је првостепено осуђен на доживотну казну
* Осуђен је по десет од укупно 11 тачака оптужнице
* Осуђен је за ‘геноцид’, прогон, истребљење, злочин против човечности, убиство, нехумано дело присилног премештања, депортацију, терорисање и противправне нападе на цивиле, узимање талаца
* Ослобођен је оптужби за ‘геноцид’ у шест општина

 

– Олакшавајућа околност јесте то што Ратко није знао где му је син у тренутку када га је звао. Затвореници у Хагу обично су имали право на позив у 8 и 9 сати ујутру… Друго, генерал сигурно не зна шта пише у Правилнику о притвору, нити верујем да је уопште имао увид у њега. Иако свака санкција може животно да га угрози, верујем да ће Хаг одлучити да га санкционише и зато Србија мора енергично да реагује и да се томе супротстави. Ратка би потпуно уништила самица и прекид контакта с породицом, што Хаг свакако може да изрекне као санкцију… – упозорава Шешељ.

Марић: Звао је сина, шта је спорно?

Новинар и водитељ Миломир Марић тврди да Младић укључењем у његову емисију није прекршио ни једно једино хашко правило.

– Ратко се није јавио телефоном директно у емисију, већ се по навици јавио сину Дарку, који је стицајем околности био у мојој емисији презентујући књигу. Дарко му је рекао где се налази и генерал ме је поздравио као што би то урадио сваки нормалан човек. Радио сам са њим интервју кад је био на врхунцу славе, као највећи командант, и наравно да ћемо се поздравити… – подвлачи Марић.

                            ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!