Прочитај ми чланак

СВИ КОМУНИСТИ БИЛИ НАЦИОНАЛИСТИ, осим Тита, Павловића, Тодоровића

0

Разговор о књизи "Да ли је Југославија морала да умре" у издању Дан Графа

Књига „Да ли је Југославија морала да умре… Или како су републичке етничке комунистичке елите континуитетом својих свађа довеле до неизбежног краха СФРЈ“, аутора Сергеја Флере и Рудија Клањшекуа, а у издању Дан Графа, била је тема разговора активиста и активисткиња Жена у црном поводом 100 година о стварања Југославије (1918 – 2018).

Лино Вељак, филозоф и професор на почетку дебате одржане у среду 14. новембра, испричао је присутнима да књига почиње рађањем друге Југославије, онога што ће на крају бити СФРЈ, а да је главни догађај заседање АВНОЈ-а 1943. године у Јајцу.

– Аутори дају уверљиву тезу да без комуниста не би било друге Југославије, рекао је Вељак, додајући да су у то време сви грађански политичари били националисти, да су већина била и „велико-Срби“.

Како је Вељак објаснио садржај књиге, на том Другом заседању АВНОЈ-а, показало се да су сви комунисти били националисти, осим Јосипа Броза Тита, Коче Павловића и Михајла Тодоровића, евентуално и Александра Ранковића.

– Аутори, такође, доказују да су „златне године“ у ствари биле лажна хармонија, наводећи да је централно питање књиге – да ли је Југославија била тоталитарна држава? Након 50-их и 60-их година тоталитаризам се разводњава, долази потом до кризе ауторитета, а аутори велику пажњу поклањају „сечи либерала“. То је период када се Југославија покушава очувати дисциплиновањем и застрашивањем, што властима није успело, јер долази до институционалне кризе, косовске кризе, појављују се национални програми, попут програма САНУ, испричао је Вељак, додајући да онда следи одељак књиге о пропасти и смрти Југославије.

Објаснио је да су аутори навели да је тада дошло не до сецесије, већ до раздруживања, указујући да Флере и Клањшеку наглашавају да је „смрт Југославије“ био сложен процес деловања унутрашњих и глобалних фактора, попут распада СССР-а и источног блока. Вељак се запитао, а што није обухваћено у књизи, да ли би дошло до пропасти Југославије да је Анте Марковић добио помоћ споља?

Филозоф Драгомир Олујић Олуја, критички се осврнуо на књигу, наводећи да аутори нису довели у везу економске процесе са распадом Југославије, што је веома важно. Он је истакао да је једна од ствари која је водила распаду Југославије био и пад Александра Ранковића, односно разбијање УДБ-е, која је прешла у руке републичких власти.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!