Прочитај ми чланак

РАМУШ ХАРАДИНАЈ: Косово би требало да буде пример у поштовању људских права

0

Косово би требало да буде пример поштовања људских права, рекао је “премијер Косова” Рамуш Харадинај, док омбудсман Хиљми Јашари сматра да по том питању у пракси ништа није урађено.

Харадинај је на састанку Међуминистарске координационе групе рекао да људска права на Косову треба дефинисати и спровести у законским нормама и прописима.

„На Косову су усвојени неки закони којима је гарантовано поштовање људских права. Људска права су утврђена међународним конвенцијама, а такође су и део Устава. У овој области постоје посебни закони и ја сам одушевљен што Косово има Закон против дискриминације. Косово би требало да постане пример поштовања људских права“, рекао је Харадинај.

Омбудсман је позвао институције и министарства да спроведу препоруке ове институције.

„Поштовање људских права треба омогућити у пракси, а по том питању није ништа урађено. Велики број наших препорука још чека на испуњење“, рекао је Јашари, указујући да је Народни адвокат институцијама упутио 132 препоруке.

Он сматра да је добро то што у ”Скупштини Косова” први пут треба да буде одржана расправа о спровођењу препорука Народног адвоката и да је то добра прилика да министри почну да примењују препоруке које су занемарили.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!