Прочитај ми чланак

ПРЕСЕДАН Америка први пут гласала против осуде Израела

0

Сједињене Америчке Државе гласале су први пут против резолуције УН којом се осуђује израелска окупација Голанске висоравни.

И мада је резолуција усвојена лако у Генералној скупштини УН са 151 гласом „за“ и само два „против“, америчка позиција представља измену политике која би могла имати последица у будућности, коментаришу израелски медији. САД су се раније уздржавале од гласања о таквом документу.

Једина друга земља која је гласала против резолуције је Израел.

Израелски лидери лобирају у администрацији председника САД Доналда Трампа и Конгресу САД да се призна суверенитет Израела над стратешким Голаном.

За сада администрација тврди да не разматра такав потез, али данашње гласање у светском телу могло би наговестити промену.

Како је наведено, данас се гласало против јер је резолуција „изразито пристрасна против Израела“ и не помиње позицију о суверенитету.

На Твитеру је америчка мисија у УН унапред објавила да се „ САД више неће уздржавати када се УН бави бескорисним годишњим гласањем о Голанској висоравни“.

„Резолуција је једноставно пристрасна против Израела, у петак ћемо гласати не“, најавила је мисија.

Влада Израела се захвалила Трамповој администрацији и посебно амбасадорки САД УН Ники Хејли за такав став.

У саопштењу САД за штампу је наведено да у светлу напетости на сиријској граници нема оправдања за подршку таквом потезу и да „ злочини (сиријског режима) доказују недостатак способности да се било ким влада“, уз оцену да иранско прусуство унутар Сирије представља „ велику претњу међународној безбедности“ и да „ИСИС ( Исламска држава) и друге терористичке групе остају у Сирији“.

„Та резолуција не чини ништа да приближи иједну страну ближе мировном споразуму“, закључује се у саопштењу.

Израелски амбасадор у УН Дани Данон је захвалио Хејли на одлуци да се гласа против „ резолуције достојне презира“ и да је „време да свет направи разлику између оних који дестабилизују регион и оних који сеју терор“, како је написао на Твитеру.

Израелски министар за стратешке послове Гилад Ердан је истакао да је Голан део Израела и увек ће бити.

„ Нема разумне особе која мисли да ће се Голан вратити убици Асаду и иранском режиму који покушава да оснује ‘сиријски Хезболах’ у региону“ написао је он на Твитеру, алудирајући на екстремистички Хезболах у Либану.

И вођа израелске опозиционе партије Има будућности (Јеш атид) Јаир Лапид се захвалио Хејли, поновивши да је Голан део Израела и да је време да остатак света такође призна ту реалност, како је написао на Твитеру.

Премијер Израела Бењамин Нетањаху је у октобру рекао да Голан остаје под суверенитотм Израела јер ће „у противном „Иран и Хезболах седети на обали Галилејског језера“.

Израел је освојио Голан у рату 1967. године и касније га анектирао, што међународна заједница никада није признала. Нетањаху сматра да је Израел на Голанској висоравни гаранција стабилности околног подручја.