Прочитај ми чланак

МИСТЕРИЈА СЕ НАСТАВЉА Груевски је у Албанији – бежи у Турску

0

Бивши македонски премијер Никола Груевски и даље је у Албанији, одакле ће отпутовати за Турску, која му је обећала азил.

То је најновија од бројних спекулација о томе где се налази бивши лидер и сада појединачно најутицајније, иако опозиционе, странке ВМРО-ДПМНЕ.

Спекулације и „информације“ не престају од понедељка, када је Груевски на Фејсбуку објавио да је у Будимпешти, те да је од мађарских власти затражио политички азил, што су потврдиле и власти те земље.

Како се, међутим, од тада није појавио у јавности, почела су нагађања о томе где се заправо налази бивши македонски премијер, како је изашао из земље, с обзиром на то да су му јула прошле године одузети лични и дипломатски пасош, а из тога се извлаче и закључци ко му је помогао.

Груевски је иначе на Фејсбуку објаснио да је Македонију напустио зато што је последњих седмица добијао претње смрћу.

Од тада је „случај Груевски“ медијски хит у Македонији, земљама региона и светских медија, а које од наводних сазнања о његовом тренутном боравку је тачно – засад није познато.

Да је и даље у Албанији, на подручју Влора – Саранда и да ће вечерас отпутовати за Турску, јавила је јутрос македонска телевизија 24 њуз, а пренео портал АБЦ њуз.ал.

Као још једна могућа дестинација Груевског помиње се и Грузија.

Што се тиче Будимпеште, где се сам Груевски „лоцирао“, канцеларија мадарског премијера Виктора Орбана потврдила је у четвртак да је он поднео захтев за азил мађарској канцеларији за имиграције, тражећи избеглички статус.

Албанска полиција саопштила је у четвртак увече да је Груевски путовао дипломатским возилом мађарске амбасаде и да је прешао гранични прелаз са Црном Гором, Хани и Хотит, 11. новембра, пренела је АТА.

Министарство унутрашњих послова Црне Горе потврдило је у исто време да је Груевски 11. новембра ушао у Црну Гору и истог дана је напустио.

Дојче веле, позивајући се на неименовани извор из црногорске полиције, пише данас да је Груевски у ту државу ушао на граничном релазу Божај, те да је истог дана и у истом аутомобилу, наводно наставио у правцу Србије, у коју је, кажу, ушао на граничном прелазу Добраково.

Наводи се да је Груевски из Албаније у Црну Гору ушао са личном картом, те да је на исти начин прешао и границу Црне Горе и Србије, где је мађарским дипоматама у Београду предат у мотелу „Лукс“ у Гостуну, у близини Пријепоља.

За разлику од албанске и црногорске полиције, македонска и даље ћути.

Због тога у македонским медијима влада прави хаос.

Објављује се тако да је Груевски још у Албанији, па чак и то да је на свом путу до Мађарске био прерушен у жену.

Албанска телевизија Топченел јавила је данас да аналитичари сматрају да Мађарска, као земља Европске уније, неће моћи моћи да задржи Груевског због притиска и да ће можда морати да тражи неко сигурније место, а то би, према њима, могла бити Русија.

Македонско тужилаштво сумња да је Груевски успео да напусти земљу без помоћи безбедносних структура, али се, за сада, само пребацује одговорност од једне до друге институције, без помињања конкретих имена.

Актуелни македонски премјер Зоран Заев је рекао данас да, ако се утврди да је Груевски при напуштању земље имао помоћ, тај неко ће сносити последице.

Он је такође отворио ново питање – да ли је Груевски Македонију напустио добровољно или је можда киднапован.

Македонско специјално тужилаштво је након промене власти у тој земљи, у пролеће прошле године, против Груевског покренуло чак четири кривична спора, а по једном је већ правоснажно осуђен на две године затвора.

Пошто се 8. новембра, када је био крајњи рок, није добровољно појавио у затвору Шутка, македонске власти су саопштиле да је Груевски наустио земљу.

Два дана касније за Груевским је расписана најпре национална, а потом и међународна потерница.