Прочитај ми чланак

ТРАМП протерује Гулена?

0

Бела кућа тражи начине како да се реши Фетулаха Гулена, највећег ривала турског председника Реџепа Ердогана који живи у САД.

Вашингтон се нада да би такав потез омекшао став Турске када је реч о убиству новинара Џамала Кашогија, наводе двојица високих америчких званичника.

Администрација председника САД Доналда Трампа затражила је од неколико америчких федералних агенција да пронађу законске начине за изручење Гулена, којег Турска сматра одговорним за покушај пуча у тој земљи пре две године, објавила је ова мрежа.

Напори укључују смернице Министарству правде и ФБИ да поново отворе случај за изручење Гулена, као и захтев за информације о његовом правном статусу у Одељењу за државну безбедност, рекли су извори. Бела кућа је, како се наводи, нарочито била заинтересована за детаље о Гуленовом статусу резидента у САД.

Он има Зелену карту и живи у Пенсилванији од краја 90-тих година. Ниједна од поменутих америчких агенција није желела да коментарише извештај, али један турски званичник је за НБЦ рекао да турска влада не повезује случај Гулена са убиством саудијског новинара Џамала Кашогија.

„Ми дефинитивно не видимо везу између ова два случаја. Желимо да видимо деловање САД у виду Гуленовог изручења. И ми ћемо наставити нашу истрагу када је реч о случају Кашоги“, рекао је тај званичник.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!