Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ: У Србији постоји слобода медија, злочин у Сребреници није геноцид

0

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је у интервјуу за ''Дојче веле'' да у Србиј постоји слобода медија и да се не слаже са оценом да се покрећу хајке на новинаре и да се погоршава атмосфера

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је у интервјуу за “Дојче веле“ да у Србиј постоји слобода медија и да се не слаже са оценом да се покрећу хајке на новинаре и да се погоршава атмосфера.

„Чујте, у Србији пре десет или мало више година, када смо на власти имали демократски оријентисану политичку партију, чланови владајуће коалиције су шутирали – физички шутирали – новинаре“, рекла је Брнабић.

„Мислим да имамо много посла у Србији и да се тиме бавимо па се ситуација побољшава. Ни у једном погледу није лошије него што је било“, додала је.На констатацију новинара Тима Себастијана да је недавна изјава једног званичника БИА да су највећа претња Србији страни агенти који раде у медијима, невладином сектору и опозиционим партијама Брнабић је узвратила да је „то смешно“ и извучено из контекста. „Званична политика Србије никада није рекла да су медији проблематични“, рекла је премијерка.

Упитана зашто српске власти не испуне препоруке из извештаја Европске комисије да пруже активну подршку независним телима, активистима за људска права и независним новинарима и да хитно реагују и осуде претње против њих, Брнабић је рекла да је „урадила баш то што је Комисија тражила“.“Хајде да видимо следећи извештај. Заправо сам, као премијерка, села са свим представницима медија, причала са њима шта можемо да учинимо да добијемо кредибилну медијску стратегију. Питали су ме да лично водим тај процес – радна група је у мом кабинету и тиму, а не под министром културе и информисања. Управо то радимо сада уз подршку Европске комисије и Европске делегације у Србији, Фондације Конрад Аденауер, ОЕБС и норвешке амбасаде у Србији“, казала је.

Одговарајући на питања о односу према ратним злочинима, премијерка је оценила да је „Србија убедљиво најбољи пример у региону како се треба односити према ратним злочинима“. „Никако не можете да негирате све што је Србија урадила у погледу ратних злочина од 2000. године. У последњих осамнаест година је урађено далеко највише од свих осталих земаља у региону“, навела је.

Упитана да ли је поносна и на тренд да се некадашњи ратни злочинци посматрају као хероји или узори и да ли их и она подржава, Брнабић је одговорила „не“. Додала је међутим да „у другим земљама региона ратни злочинци или оптужени за ратне злочине имају улоге саветника председника, или у владама, неки су чак и премијери док у Србији нема таквих ствари“.

На опаску да у парламенту седе људи као Војислав Шешељ, који каже да је поносан на све ратне злочине који су му приписани, Брнабић је рекла да жели да подсети ;да се „Војислав Шешељ добровољно предао Трибуналу у Хагу и да је суђење трајало 13 година“, као и да је на крају осуђен на 10 година затвора. „Дакле дугују му најмање три године живота. Је ли то владавина права?“, рекла је. 

Брнабић је негирала оцене да се Србија ни педаљ није макла од онога где је била ратних деведесетих. „Можда можемо више и урадићемо више да обезбедимо владавину права у Србији и да се суочимо са прошлошћу и окренемо будућности. Србија ће одрадити свој део, али бих упозорила све да не гледају само у Србију већ да погледају шта раде друге земље региона“, додала је.

На питање новинара, Брнабић је рекла да Србија није спремна да призна да је масакр у Сребреници био геноцид, што је Савет Европе последњи пут тражио у мају. „То је био гнусни злочин. Ратни злочин. Нисам поносна на то. То није урађено у име српског народа и Србија не може колективно бити окривљена за оно што се тамо десило“, рекла је.

На констатацију новинара да су два међународна суда пресудила тако и на инсистирање да одговори да ли ће Србија начинити корак који тражи Савет Европе, Брнабић је више пута поновила да је масакр у Сребреници био ужасан злочин, али не и геноцид. „Не мислим да је био геноцид. Мислим да је… знате, мислим да је био ужасан, ужасан злочин, али геноцид је у суштини када… геноцид је када побијете целу популацију, жене, децу, а то овде није био случај“, рекла је.

У интервјуу за “Дојче веле“ премијерка је говорила и о напорима Србије да се прикључи ЕУ. Она је рекла да је Србија свесна да неће ући у ЕУ док не реши спор са Косовом. „То је апсолутно јасно…то је за мене нормално. Мислим да је то природна ствар. И ја бих, да сам ЕУ, тражила исто“, навела је.

Брнабић је рекла да Србија жели да постане чланица ЕУ али да је више занимају саме реформе „у првом реду за бољи квалитет живота грађана Србије. „Када будемо применили реформе, ЕУ ће доћи као природна последица тих реформи. Ако желе да сачекају, у реду. Ако не желе, опет у реду“, додала је.

                              ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!