Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ЗБОГ ПАРИЗА може да изгуби изборе у Лучанима

0

Оно што је снашло Вучића у Паризу на обележавању стогодишњице примирја у Првом светском рату потпуно је открило „меки трбух“ његове власти.

Показало је да је могућ незаустављив пад рејтинга. Није то заслуга само Тачија који је, према тврдњама у Београду, успешно излобирао и косовску заставу у париској катедрали и распоред седења близу Путина и Трампа.

Вучићев рејтинг може да поједе самог себе, зато што је грађен искључиво кроз вештачка ванредна стања и индуковане кризе. Вучић је интензивно представљан јавности као човек који решава проблеме и кога и ван граница Србије подржавају и поштују због тога. Неко ко говори на састанцима Берлинског процеса тик поред Меркел, шета Јелисејским пољима са Макроном, чује се телефоном са Путином…

Али, шта када сви виде да је Вучићева улога много спореднија и да он проблем уствари не решава – јер „проблем“ у лику Тачија има много бољи третман код светских политичара. Зато се Вучићу у Паризу вратио као бумеранг, сопствени политички профил.

А он код куће игра само на то. Сав политички живот подређен је одржавању и чувању профилне слике председника. То се добро види и на примеру локалних избора – све локалне листе владајуће СНС наступају само под именом Александра Вучића и места у коме се избори одржавају. Вучић већ неко време води искључиво мини државне кампање без обзира да ли је реч о вароши са 15-ак хиљада становника и 7-8 хиљада људи који гласају.

Истина, опозиција можда, како јој он спочитава, заиста нема људе ни на састави један локални одбор и попуни листу од рецимо 30 одборника. Али, истина је и оно што опозиционари узвраћају Вучићу, како он да са толико власти, не може да нађе никог од својих поменутих 30 да буде носилац листе?

Вучић је једини стожер власти – то је сам хтео искључујући Томислава Николића и спуштајући друге до нивоа да политички нису ни живи ни мртви, већ зависни од његове воље. И зато он у Паризу може да изгуби изборе у Лучанима, као што је овог пролећа Београд добио у Берлину. Ђиласов блок у Лучанима наступа класично – локални челник Двери је носилац листе, чије назив је предуг, како би се наређали сви у Ђиласовом Савезу који имају понеког у овој вароши.

Али, још важније је што је Ђилас одбио да учествује у три општине – Кула, Кладово и Дољевац, са објашњењем да су вештачки изазвани само да „покрију“ Лучане, да покажу да опозиција нема људе. Ђиласов бојкот три општине је заправо много озбиљнији тест од Лучана, јер се бојкотом опипава степен политичке нервозе код Вучићевих. Делује да је због Париза, и не само због тога, тај ниво, све виши и виши.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!