Прочитај ми чланак

ОТКРИВЕНО КОЛИКО ВРЕДИ КОПЕРНИКУС Наравно, много мање него што је Телеком платио

0

Аквизиција кабловског провајдера Коперникус од стране националне телекомуникационе компаније Телеком за близу 200 милиона евра изазвала је буру у јавности, не због саме куповине с обзиром да је Телеком већ најавио аквизиције кабловских оператера, већ због цене која делује пренадувано, а и околности да је власник 49 одсто Коперникуса брат повереника СНС у Нишу.

На основу финансијских извештаја Коперникуса, кретања на тржишту телекомуникационих услуга, као и упоредне праксе у преузимању сличних компанија у свету, аналитичар Драгован Милићевић (на слици испод), бивши државни секретар Министарства трговине, изнео је процену да је реална вредност Коперникуса око 37,5 милиона евра.

Модел процене вредности Коперникус се, према речима Милићевића, базира на сличном моделу дефинисаног од стране водећег светског стручњака у области валуације компанија, Асвата Дамодарана, професора на њујоршком Стерн факултету. За процену вредности компаније узима се стопа раста тржишта производа и услуга на ком послује компанија, стопа ризика пословања, трошкови капитала, пројектована стопа раста и други показатељи.

Према Милићевићевој анализи, српско тржиште телекомуникационих услуга у области кабловске телевизије и интернета је олигополског типа на коме послују три велика система, СББ са аквизираним компанијама, Телеком и Коперникус.

Према подацима РАТЕЛ-а у Србији је прошле године било 1,48 милиона претплатника фиксног широпојасног интернета и 1,7 милиона претплатника медијских садржаја и они расту стопом од око три одсто годишње претходних година. Укупно тржиште у овој области било је вредно 264,7 милиона евра прошле године. Потенцијал за раст тржишта је одлучујући фактор раста и компанија, а то зависи од расположивог дохотка грађана, стандарда становништва и броја корисника.

„Нажалост, Србија не бележи позитивне трендове ни код једног фактора. Наиме, доходак стагнира, број становника се смањује фрапантном брзином од готово 90.000-100.000 годишње јер се око 50.000 исели из земље, а број умрлих је у 2017. био за готово 40.000 већи од броја рођених. Смањује се и број домаћинстава, што се види по броју прикључака фиксне телефоније“, објашњава Милићевић.

Према очекиваним кретањима готовинских токова, односно зарађивачке способности предузећа у наредних 10 година, Милићевић је утврдио да је садашња вредност Коперникуса око 4,5 милијарди динара, односно 37,5 милиона евра.

„Једна од метода провере валидности процене је и такозвани метод мултипликатора, однос просечних рација вредности компаније и одређених параметара пословања за упоредиве компаније (21 европска компанија по методологији Дамодарана). Однос вредности од 37,5 милиона евра према висини прихода од продаје је 2,17, што је близу односа репрезентативних компанија који износи 2,21. Ако се у обзир узима однос вредности и ЕБИТДА (оперативне добити пре плаћања пореза, камата и амортизације) за Коперникус је 5,69 (уколико је вредност 37,5 милиона евра), а за групу сличних компанија 6,25. Уколико узмемо у обзир трећи показатељ, однос вредности компаније и пословне добити (ЕБИТ) за сличне компаније је 11,27, за Коперникус 13,37. Економски резон ове трансакције не постоји“, закључује Милићевић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!