Прочитај ми чланак

ДИПЛОМАТСКИ ШАМАР: Ако Вучићу не смета косовска застава онда Путин са Тачијем

0

Сусрет руског председника Владимира Путина са шиптарско-окупаторским председником Хашимом Тачијем представља „дипломатски шамар“ Кремља званичном Београду, односно поруку да „Руси неће бити већи Срби од Срба“ у наставку преговора о решавању косовског питања, кажу за Данас незванично дипломате.

Саговорници „Данаса” тврде да је Русија очекивала да ће Србија „предузети нешто, укључујући слање протестне ноте Француској“ поводом истицања косовске заставе на катедрали Нотр Дам, али пошто се то није догодило, „није видела никакву препреку“ да се Путин сусретне са Тачијем током обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата у Паризу.

© REUTERS / Gonzalo Fuentes
Хашим Тачи и Владимир Путин на Мировном форуму у Паризу

„Руси су поручили српским властима, предвођеним председником Александром Вучићем, да Србија сама кроји своју судбину и да не треба очекивати од Москве да уместо званичног Београда решава косовско питање. Ипак, разговор са Тачијем не значи да је Кремљ променио став и да ће признати независност Косова, нити треба очекивати да ће се Путин и Тачи убудуће учестало сретати“, кажу извори Данаса.

Дипломатија у ходнику

“Видимо да се косовска специјална операција „дипломатија у ходнику“ наставља, преместивши се из Њујорка у Париз. То не утиче на став Русије ни на који начин, а и не може да утиче у принципу”, написао је јуче на Твитеру Александар Чепурин, руски амбасадор у Београду.

„Не треба губити из вида да Русија већ три године има своју канцеларију у Приштини, чијем отварању је присуствовао и министар спољних послова Сергеј Лавров. Путин је желео да чује и Тачијеве ставове, јер је недавно у Москви о плану разграничења и корекција граница разговарао са српским председником. Руски званични медији пренели су вест о сусрету Путина и Тачија, позивајући се на Тачијеву објаву на Твитеру, али истичући да је он председник самопроглашене Републике Косово, коју не признају Русија, Кина, Израел, Иран, Грчка, Шпанија и низ других држава. Наводи се и да је Тачи пренео Путинове речи да ће Русија подржати мировни споразум између Србије и Косова, ако до њега дође“, кажу саговорници „Данаса”.

Коментаришући сусрет Путина и Тачија, Александар Вучић је јуче изјавио:

„Може Тачи да јури Путина колико хоће, али неће добити подршку за било шта с чиме се Србија не сагласи… у овом тренутку смо много далеко од усаглашавања“.

– Није то моја ствар. То је питање за Русију и за Приштину. Није на нама да водимо рачуна шта ће да ради велика сила као што је Русија, није на мени ни да кукам… Не верујем да је Путину увек лако, упркос чињеници да ЕУ де факто подржава независност Косова, а да се ми налазимо на европском путу. Није му лако. У политици нема љубави, већ само интереса… Русија је наш пријатељ, са Русијом имамо добре односе и имаћемо још боље односе, рекао је Вучић после разговора са председником грчке Нове демократије Кирјакосом Мицотакисом у Београду, пренео је РТС.

Тачи је за косовске медије навео да је Путину у Паризу рекао да „нису ни пријатељи ни непријатељи“, на шта му је руски председник одговорио да је „промена руског става према Косову осетљиво питање“.

– Био је коректан састанак, нормалан, без неког посредовања. Ово је први састанак између Косова и Русије на институционалном нивоу. Мислим да је ово корак напред у односима са Русијом. То је добро за обе земље, за мир и стабилност убудуће… Са Путином нисам разговарао о конкретним стварима, детаљима, изјавио је Тачи.

Рамуш Харадинај поручио је јуче да ће његова странка Алијанса за будућност Косова у парламенту затражити смену Тачија, „уколико са Србијом постигне договор о промени граница“, наводе приштински медији.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!