Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: КиМ да буде и даље високо на агенди СБ УН

0

Седница Савета безбедности Уједињених нација на којој ће бити разматран нови тромесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о Косову почела је данас у Њујорку

Седница Савета безбедности Уједињених нација на којој ће бити разматран нови тромесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о Косову почела је данас у Њујорку.

У извештају о раду Мисије УН на Косову (Унмик) за период од 16. јула до 15. октобра, Гутереш је поздравио наставак ангажовања лидера у Београду и Приштини у дијалогу за нормализацију односа под окриљем ЕУ.

Гутереш је у извештају навео да су председници Србије и Косова, Александар Вучић и Хашим Тачи, у обухваћеном периоду представили идеју разграничења у оквиру напора да се постигне свеобухватан споразум о нормализацији односа.

Он је поздравио и напоре Унмика на изградњи поверења на Косову, наводећи да је друштвено поверење кључно за стабилност на Косову.

Министарство спољних послова Србије саопштило је да ће на данашњој седници бити разматран и претходни Гутерешов извештај о раду Унмика, за период од 16. априла до 15. јула. Тај извештај требало је да буде разматран у августу, али га Велика Британија као председавајућа за тај месец није ставила на дневни ред.

Србију на данашњој седници представља министар спољних послова Ивица Дачић који ће се, како је најављено, заложити за очување редовне динамике и формата седница Савета безбедности о раду Унмика, као и за подршку раду ове мисије у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

ДАЧИЋ: КИМ ДА БУДЕ У ДЛАЈЕ ВИСОКО НА АГЕНДИ СБ УН

Конфликт на Косову је далеко иза нас, али смо далеко од стабилне и безбедне ситуације и зато Косово треба и даље да буде високо на агенди СБ УН , поручио је вечерас шеф дипломатије Србије Ивица Дачић у Њујорку.

У време када Србија настоји да дође до трајног решења за КиМ другачији приступ био би контарпродуктиван, оценио је он на седници СБ УН о КиМ, првој после шест месеци.

Подсетио да је чланство у овом телу привилегија али и одговорност у циљу превенције конфликата.

Он се захвалио Кини, председавајућој СБ УН, на томе што је ставила питање Косова и Метохије на дневни ред, након што је Велика Британија одлучила да то питање током нејног председавањ у авфусту не буде разматрано.

„У августу није било седнице и не могу а да не изразим незадовољство због одлуке Велике Британије што је тако одлучила уз објашњење да ситуација мирна и да се на терену ништа не дешва“, рекао је Дачић.

Како каже, у говору ће објаснити зашто је от погрешна приступ и зашто је важно да ова темаи даље остане високо на агенди СБ УН.

Због неуспеха у договарању о дневном реду створена је лоша атмосфера између Београда и Приштине, алии међу чланицама СБ УН, а постојала је опасност да се програм рада СБ УН доведе у питање што није добро.

„Сматрам да о томе треба да постигну договор све чланице СБ УН и да то није техничка ставр“, поручио је Дачић.

Подсетио је да Заједница српских општина није формирана 2000 дана и да је Приштина имала у претходном перидоу једностране кораке.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!