Прочитај ми чланак

СТРАНИ ВЛАСНИЦИ КАО У АФРИЦИ: У Србији почиње изградња рудника злата!

0

"Србија има пуно одличних рудара који су веома искусни. Ваша земља има значајне потенцијалне када је реч о ресурсима и веома је важно да их развије због економској развоја", казао је главни саветник за рударске операције у компанији Металфер, Петер Робертсон.

Градња рудника бакра и злата Чукару Пеки код Бора почеће 2020. године и планирано је да буде завршен 2022. године.

„Србија преставља велики потенцијал за будућа открића, а нарочито у тимочком региону има доста потенцијала“, каже председник компаније Мундоро Цапитал, Теодора Дечев, и додаје да је оно што привлачи стране компаније да дођу и истражују спремност владе на сарадњу. Она је рекла да су у Србији већ седам година и да имају партнерства са другим компанијама.

„Мислимо да је Србија сјајна земља за инвестиције пошто има добре услове и унапредила је своје законе у области рударства“, навела је Дечев и додала да Србија покрива део Тетијанског геолошког појаса.

То је изјавио пројект менаџер у компанији Ракита експлорејшн Бор Вељко Ћулафић.

„Ово је једна од највећих инвестиција у Србији, имаћемо око 590 милиона долара улагања до 2022. године и још 457 милиона од 2022. до 2037, када се планира завршетак експлоатације рудника“, рекао је Ћулафић на 8.међународној конференцији о минералним ресурсима у Србији.

Ракита ће, како је рекао, запошљавати директно око 600 радника и још 300 радника који ће радити као подизвођачи.

„По некој процени око 450 милиона долара ће бити наш допринос који ће платити путем пореза и рудне ренте, то иде у буџет Србије и део граду Бору“, рекао је Ћулафић.

Каже да ће оперативни трошкови те компаније износити око 100 милиона долара годишње.

„Тај пројекат је међу 30 топ пројеката када је реч о производњи бакра и ставља Србију на мапу светских произвођача бакра“, навео је Ћулафић.

Каже да ће производња концентрата бакра бити примарни производи и напоменуо да у том налазишту има и злата.

„Надамо се да ћемо (када је реч о бакру) у будућнности сарађивати са РТБ-ом Бор“, додао је Ћулафић.

Подсетио је да је тај пројекат почео истраживањима још 2012. године.

Ракита је у фебруару добили дозволу за експлоатацију, а започети су радоави и на студији предизводљивости, као и анализи доњих зона рудних налазишта.

Ћулафић каже да та компанија већ у приватном власништву има око 80 одсто купљене земље и да су до сада укупно ископали 220.000 метара кубних земље и уложили у бушење више од 60 милиона долара. Само ове године избушено је 24.000 метара кубних.

Генерална директорка у компанији Рио Тинто Минералс, на пројекту Јадар код Лознице, Марни Финлејсон је рекла да је то значајно налазиште и подсетила да је реч о новом минералу који и далље привлачу светску пажњу научника.

„Јадар из Србије би могао би да снабдева велики део светског тржишта односно потреба када је реч о борној киселини и литијума. Јадар као минерал забавља геологе широм света, кажу да никада нису видели несто слично томе“.

Она је истакла да је Рио Тинто пуно уложио у развој нових технологија за тај пројекат и ангажовао експерте широм света.

„Уложили смо огромне ресурсе и таленте, потражња за литијумом расте, јер је најбољи за снабдевање енергијом“.

Финлејсон каже да ће код Лознице производити и литијум карбонат за индустрију стакла и керамике, као и за пољопривреду.

„То је пројекат светске класе, желимо дугорочно да га развијамо,али морамо то пажљиво да радимо. Желимо да развијемо рудник на који ћемо бити поносни“, поручила је она.

Та компанија је раније најавила да би од 2023. могла да производи код Лознице око 10 одсто светских потреба за литијумом.

Главни саветник за рударске операције у компанији Металфер Петер Робертсон каже да Србија веома добру и дугу традицију у рударству.

„Србија има пуно одличних рудара који су веома искусни. Ваша земља има значајне потенцијалне када је реч о ресурсима и веома је важно да их развије због економској развоја“, казао је Робертсон Тањугу.

Каже да се та компанија фокусира на полиметаличне минералне ресурсе и да се баве истраживањем на више места у Србији, а посебно на југу у региону Леће код Медвеђе.

Додао је да је рудник Леће важан подухват.

Он је рекао да је та компанија тренутно укључена у производњу челика и има 600 запослених.

Локације на којима истражују су приступачне и омогућен им је приступ води и струји.

Највећи проблем у рударству је одлагање отпада, рекао је он и додао а је важно да постоји законски оквир када је у питању та област, навео је Робертсон.

Председник компаније Мундоро Цапитал, Теодора Дечев, указала је да многе државе пролазе кроз различиите минус и плус фазе, када је та област у питању.

Важна је како истиче примена закона када је у питању област минерала.

Такође, истакла је да је важно да се граде добри односи са локалном заједницом.

“Ситуација у Србији се побољшава у тој области и она је сада на 4. месту у Европи, иза Финске, Ирске и Ссведске и врло брзо је дошла на то место. Србија је на глобалном нивоу тренутно на 31. месту по привлачности за инвестиције“, истакла је Дечев.

Она је навела да је и даље тешко добити дозволу у овој области али да се и то мења.

“Важан фактор је то да морате имати велику истразивачку заједницу да бисте створили рударску заједницу “, рекла је она.

Мундоро Цапитал има пројекте у источној Србији и тимочкој регији, али и Родопима.