Прочитај ми чланак

РУСКИ МЕДИЈИ Вучић у Москви представљао идеју косовске независности,Путин је одбио

0

По мишљењу војног аналитичара Јевгенија Круткова, присуство Русије у "косовском питању", значи да се Москва не удаљава од проблема региона а то даје шансу "русофилској партији СНС" да утиче на руководство државе и да не дозволи да се реализује поменути сценарио. "Зато и руковање са Тачијем може бити од користи", оценио је Крутиков за Взгљад и додао да то није први случај да се лидер косовских Албанаца среће са представницима руске власти.

У Кремљу нису искључивали могућност да ће на обележавању годишњице примирја у Првом светском рату бити и кратких сусрета „с ногу“ руског лидера Владимира Путина са осталим учесницима, у које се може убројати и кратак сусрет Путина с председником Косова Хашимом Тачијем, пише руски портал Взгљад.

© Sputnik/ Алексей Дружинин

Аналитичар из Института Руске академије наука за словенске земље, Георгиј Енергадт рекао је порталу да су, судећи по коментару Тачија на Твитеру, на манифестацији у Паризу Французи поклонили огромну пажњу председнику Косова.

Што се тиче Тачија, он „успешно користи своје присуство на париском скупу, измедју осталог, да би потврдио сопствену тежину у медјународној политици“, наводи портал.

„Тачи иде и комуницира с великим људима и пише о томе на Твитеру“, навео је Енелгардт, додавши да и у самој Приштини сада није баш најповољнија ситуација и да председник има конфликте са премијером и другим локалним политичарима.

„Потребно му је да демонстрира и своју активност и своје успехе у медјународној политици, да свима покаже да има реалну медјународну тежину и да ће бити погрешно да се такав човек изгура са политичке сцене“, оценио је руски аналитичар.

Корист за бившег ратног команданта је јасна, али да ли Русија има користи од чињенице да се Тачи сопственим напором срео са руским лидером и да је тај сусрет доспео у центар пажње, додаје портал.

По мишљењу Енелгардта, постоји опасност да ће „ту историју сада надувавати (укључујући и у Србији) пре свега они који не желе добро Москви како би на Русију и руског председника пребацили одговорност за могуће тешке уступке у преговорима Београда и Приштине о признању независности Косова“.

Они који имају корист од „пребацивања одговорности“ за изнудјене уступке Срба косовским Албанцима, „очигледно ће покушати да поправе свој имиџ и да покушају да покваре углед и утицај Русије у региону“, сматра аналитичар.

Он је оценио да је Москва до сада водила рационалну политику у односу на Србију, инсистирајући на поштовању Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Аналитичар додаје да та политика омогућава Београду да иоле брани свој интерес на Косову, али да с друге стране, Москва „не дозвољава српским властима да падну под утицај Запада“.

„На пример, пре месец дана Вучић је дошао у Москву и представљао своју идеју фактичког признања косовске независности и добио негативан одговор. А основни део Вучићевог бирачког тела је ‘русофилски’. И логично, Вучић није могао да не узме у обзир московско ‘не'“, наводи Енергадт.

По његовој оцени, Русија није заинтересована да Београд призна Косово, пре свега зато што би то значило да би Косово могло да постане чланица НАТО, после чега следи улазак БиХ.

„Цела територија Балкана се може наћи у НАТО. За Русију, са тачке гледишта њених државних интереса то постаје проблематично“, закључио је Енелгардт.

По мишљењу војног аналитичара Јевгенија Круткова, присуство Русије у „косовском питању“, значи да се Москва не удаљава од проблема региона а то даје шансу „русофилској партији“ да утиче на руководство државе и да не дозволи да се реализује поменути сценарио.

„Зато и руковање са Тачијем може бити од користи“, оценио је Крутиков за Взгљад. Он је додао да то није први случај када се лидер косовских Албанаца среће са представницима руске власти.

„Наравно, не са председником. Али је долазио у Москву, био је на разговорима у Државној думи. Нико не говори да су толико лоши да се са њима не може разговарати“, рекао је Крутиков.