Прочитај ми чланак

ПРЕ 100 ГОДИНА: Српска војска ушла у Дубровник, одушевљени грађани приредили дочек

0

Тај су улазак су Дубровчани славили као велики дан у богатој историји града, истичући да им је српска војска донела слободу. Тако је настала и позната слика "Српска војска ослобађа Дубровник 1. децембра 1918", коју је насликао Жорж Бертен Скот, ратни репортер, сликар и илустратор француског журнала “L’Illustration".

Одред српске војске под командом резервног капетана Милана Ђорђевића, сина Владана Ђорђевића, стигао је возом у железничку станицу.

Званично је Први светски рат је завршен 11. новембра 1918. године, потписивањем примирја, а само два дана касније, 13. новембра, у Дубровник је ушла јединица војске Краљевине Србије. Војска је дошла на позив Месног одбора Народног већа Дубровника који су се залагали за стварање јужнословенске државе под вођством Србије.

На позив Месног одбора, одред српске војске под командом резервног капетана Милана Ђорђевића, сина Владана Ђорђевића, стигао је возом у железничку станицу у Гружу, где му је окупљен народ приредио свечан дочек.

Увече истог дана војска је ушла у Дубровник, а председник дубровачке општине одржао говор, у ком је, како пише Стјепан Роца у „Алманаху Јадранске страже“, „изразио своје весеље и одушевљење што је после толиких тежњи и чекања (српска војска) победоносно сишла на море”.

Тај су улазак су Дубровчани славили као велики дан у богатој историји града, истичући да им је српска војска донела слободу.

Нешто касније је настала позната слика „Српска војска ослобађа Дубровник 1. децембра 1918″ коју је насликао Жорж Бертен Скот, ратни репортер, сликар и илустратор француског журнала “L’Illustration“.

На слици се налази резервни пешадијски капетан Милан Вл. Ђорђевић, командир 2. чете, 4. батаљона, 3. пука Моравске дивизије другог позива која је прва ушла у ослобођени град.

Отац Милана Ђорђевића, др Владан Ђорђевић, је био први доктор хирургије у обновљеној Србији, организатор цивилног и војног санитета, оснивач нишке Војне болнице, Црвеног крста у Србији, дипломата, политичар, министар, председник владе, академик и писац безбројних романа.