Прочитај ми чланак

МИНИСТАР ЕКОЛОГИЈЕ О МХЕ Забранити законом градњу у заштићеним парковима природе

0

Министар заштите животне средине Горан Триван је казао да мора да се мења закон и то тако да би требало потпуно забранити градњу мини ХЕ у заштићеним добрима и да будемо, како је истакао, први у Европи.

Мештани села Старе планине, али и звоначког краја месецима протестују против изградње малих хидроелектрана на заштићеним подручјима.


Савез месних заједница Старе планине се већ годину дана активно бори против градње малих хидроелектрана на Старој планини, сматрајући да ће изградња електрана нарушити нетакнуту природу овог краја.

На њихове протесте је реаговао министар заштите животне средине Горан Триван, који је рекао да би градњи требало да се стане на пут, јер то нарушава нетакнуту природу, међутим приватни инвеститор и даље гради на овој планини.

Министар Горан Триван за Прву ТВ каже да је његов став да иградња мини хидроцентрала у заштићеном парку природе не би смео да буде дозвољен, али по садашњем закону јесте.

„Сви инвеститори који су добили дозволе могу да раде. Проблем је у закону, неко им је у складу са законом дао дозволу и закон треба да се мења. Актуелни закон дозвољава да се у заштићеном парку природе граде мини хидроцентрале, не у свим зонама, у првој не, а у другој и трећој да“, навео је Триван и истакао да мисли да је то штетно.

Такође, како наводи, није добро што се поступа на основу података из 1980. и неке године прошлог века и неке мреже предвиђених мини ХЕ по Србији, која није мењана и по тој логици се поступа а да то није промењено.

„За Стару планину имате 63 захтева, па то није нормално. Када би се све то дозволило, више нема говора да би било заштићено добро“, каже он.

Највећи проблем је, како каже, то што је дозвољена градња мини ХЕ у природним добрима, и не можете да их одбијете ако испуне услове. „Ако је технологија таква да не нарушава животну средину онда је то у реду“, каже он.

На директно питање да ли мини ХЕ угрожавају природну средину, Триван је одговорио потврдно.

На поновно питање па како се онда граде, Триван је казао да мора да се мења закон и то тако да би требало поптуно забранити градњу мини ХЕ у заштићеним добрима, да будемо, како је истакао, први у Европи“.

О подршци у влади за ту иницијативу није желео да говори директно, али је навео да мисли да ће је бити.