Прочитај ми чланак

БРЗА РЕАКЦИЈА ДРЖАВЕ Уклоњени народни графити са Споменика захвалности Француској

0

Графити на Споменику захвалности Француској данас су очишћени захваљујући најсавременијим технологијама које су примењене приликом његове обнове, саопштено је из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Иначе, део Споменика захвалности Француској, који се налази на Калемегдану, био је ишаран у делу на коме  пише „A la France“ (Француској) због скарадног понашања француских власти у Паризу током прославе јубилеја стогодишњице савезничке победе у Првом светском рату, када је био понижен српски председник Александар Вучић, а ничим заслужно почаствован шиптарско-окупаторски председник са Косова Хашим Тачи.

Како се наводи, 12. новембра на недавно обновљеном Споменику захвалности Француској ишаран је постамент црним спрејом.

Завод је данас очистио споменик, а у саопштењу из те куће напомињу да је споменичко наслеђе одговорност запослених у служби заштите, али и грађана.

Обавеза свих нас је да га доследно чувамо, као сећање на прошлост и залог за будућност, наводи се у саопштењу.

На друштвеним мрежама јуче поподне појавила се фотографија на којој се види да је натпис на доњем делу споменика прецртан црном бојом, а то су данас објавили и поједини медији.

 

Споменик захвалности Француској на Калемегдану је постављен 11. новембра 1930. године у знак пријатељства, узајамне помоћи и сарадње Србије и Француске у Првом светском рату.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!