Прочитај ми чланак

ВУЧИЋУ БРОЈЕ СИТНО: Брисел открио који му је крајњи рок да „реши“ питање Космета

0

Контакти Брисела са Београдом и Приштином су у току и висока представница Европске уније Федерика Могерини настоји да до краја године оснажи дијалог две стране који би утро пут целовитом споразуму о нормализацији односа, а жели да се то оствари до краја 2019. када истиче њен и мандат Европске комисије.

То су, агенцији Бета, рекли званичници ЕУ у Бриселу, који су подвукли да земље чланице Уније траже да власти у Приштини повуку одлуку о порезу од десет одсто на увоз робе из Србије, што је и био кључни разлог што прошле недеље у Бриселу није одржана рунда дијалога у троје.

Насупрот очекивању Федерике Могерини да се прошлог четвртка утврде кључне теме за убрзавање и јачање дијалога, она је успела једино да се посебно састане са српским председником Александром Вучићем и косовским ; председником Хашимом Тачијем, али заједничког састанка није било.

Извори у Бриселу кажу да досад нису сазнали о чему су тачно јуче у Паризу разговарали немачка канцеларка Ангела Меркел и српски председник Вучић.

Али су додали да јесте тачно да је Берлин досад имао најтврђи одбојан став према наводној спремности Вучића и Тачија да склопе споразум о правно обавезујућем споразуму који би значио и „разграничење између Срба и Албанаца“, односно и мењање граница и „етничким померањима“ која не би угрозила регионалну стабилност.

Сазнања званичника и дипломата у ЕУ су да у дијалог још више уплетени Американци траже да се споразум Београд-Приштина што пре утаначи, макар значио и „мењање граница“, јер сматрају да је већа претња по стабилност ако нерешени или „замрзнути сукоб“ потраје, него да се макар и тешким уступцима две стране дође до нагодбе.

Српски највиши званичници редовно о томе разговарају с водећим државницима Русије, која је ставила до знања да ће подржати сваки договор иза кога стане Србија.

А Тачи је објавио фотографију сусрета с руским председником Владимиром Путином на обележавању стогодишњице победе и примирја у првом светском рату у суботу у Паризу.

И Вучић и Тачи у својим политичким срединама и јавности наилазе на велике отпоре споразуму који би значио и „корекције граница“.

Европски дипломатски извори наводе, међутим, да би нарочито на Косову ти отпори били отклоњени ако би споразум подржали Американци, ЕУ и Русија, имајући у виду да је руско „зелено светло“ нужно да се споразум међународно правно овери и у Савету безбедности УН.

Вучић је после неуспеха рунде дијалога прошлог четвртка у Бриселу, изјавио да су пред Србијом тешки дани у политичком смислу и да ће разговор с Приштином бити настављен када она повуче своје противправне одлуке о додатним царинама на увоз робе из Србије.

Такође је рекао да они у Приштини „који мисле да ће да доводе војску на север Косова, то се неће догодити….јер Србија жели мир са Албанцима, али неће дозволити угрожавање свог народа“.

Тачи је после неуспеле рунде дијалога истакао да је у интересу две стране да се постигне мировни споразум, оценивши да то уопште „није лак изазов…и цела политичка сцена Косова мора да преузме одговорност за историјски споразум“.