Прочитај ми чланак

ХРВАТИ ИЗНАЈМЉУЈУ српску имовину?!

0

Оглас министарства у Загребу за закуп одмаралишта српских предузећа. Планира се да годишње од туђе имовине "кане" бар 120.000 евра

Хрватско Министарство државне имовине објавило је оглас којим се нуди у закуп од 30 година српска имовина, пре свега одмаралишта која су српска предузећа имала на Јадрану. Иако спорови нису завршени, иако српска предузећа траже поврат имовине, сада ће сви морати да сачекају три деценије како би поново власници могли доћи до онога што им је деведесетих одузето?!

(Фото: Јутјуб)

 Пре свега се нуде радничка одмаралишта, и то у Градцу крај Макарске, на Рабу, у Биограду на Мору и Сланом, док министар државне имовине Горан Марић поручује да Хрватска ради добру ствар. Незадовољни су и бивши власници из БиХ, који су одмах реаговали, а очекује се и да они из Србије повуку конкретне потезе како би се онемогућио крајње контроверзни потез једног хрватског министарства.

Планира се да годишњи најам за изнајмљивање туђе имовине буде око 120.000 евра, а кућа у Градцу од 368 квадрата има почетну цену најма од свега 1.000 евра годишње. Међу некретнинама које ће бити у најму су и неке које суседна БиХ продаје, а листом су у веома лошем стању.

Марић каже да те зграде, које већ годинама стоје напуштене, представљају опасност за грађане, да су ругло за туристе и да је требало нешто да се уради. Наводно је све по хрватском закону у реду, јер Закон о управљању државном имовином даје могућност да се, док не буду решени спорови, такве некретнине дају у најам. На колико година и под којим условима, није речено, јер је максимум управо 30 година, што је Хрватска у овом случају искористила.

Иако није детаљно објављен списак бивших, али ни садашњих власника који не могу да дођу до своје имовине, наводно је реч о одмаралиштима “Робних кућа Београд”, “Саобраћајца”, “Партизана”, “Пионира”, “Ђуре Салаја”. Део су фирме из Србије, део из БиХ. У Хрватској су били крајње незадовољни када су неки власници покушавали те зграде и одмаралишта да продају, без одобрења Хрватске.

ТИХА НАЦИОНАЛИЗАЦИЈА

Сада се очекује и реаговање суседних држава, јер многи правници и у Хрватској упозоравају да је реч о несвакидашној пљачки приватне имовине и спором судству које иде наруку томе да се многи објекти напросто – национализују.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!