Прочитај ми чланак

У ЦЕНТАР – ГОРАН ШАРИЋ: 40% Срба и Хрвата потичу од истог претка!

0

Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Интервју”, био је независни истраживач и историчар из Ријеке, Горан Шарић. Тема емисије је била српска историја и историја Балкана, као и манипулације у вези историје Срба и српске историјографије.

„У Хрватској са новоговором, од 1991. па до данас, има неких 50-ак речника, граматика и сличних приручника. Чак постоје и конкурси на којима се награђују најбоље речи које замењују туђице, но, већина тих речи није ушла у свакодневну употребу. У једном тренутку је чак постојало десет, петнаест речи за хеликоптер – зракомлат, вртиреп и сличне глупости. Ипак понека реч је и ушла у употребу јер је била стварно добра и имало је смисла с њом заменити туђицу – на пример: творница уместо фабрике”, у емисији је рекао г. Шарић објашњавајући тренутно стање, када је у питању употреба говорног и писаног језика у Хрватској. А затим је у вези ове теме још додао:

„По свим параметрима, хрватски и српски језик су сличнији него рецимо американ, бритиш или канадијан инглиш, који су сви нека од варијанти енглеског језика. Међутим, већина хрватских лингвиста тврде да Хрвати имају свој језик јер хрватски идентитет изграђују негирајући било какве везе са Србима, иако Хрвати и Срби имају углавном иста презимена, исту генетику – по мушкој линији 40% нас потиче од истог човека – исте или веома сличне обичаје и итд.”

У емисији се још говорило и о српској и хрватској историји, о стварању Југославије, о српској историографији, о генетском пореклу Срба и Хрвата, о сеоби Словена, као и о утицају Католичке цркве на српско-хрватске односе.

Интервју, за медијску кућу „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд) водио је главни уредник „Србин.инфо”, Дејан Петар Златановић.

Ако вам се свиђају наше емисије, лајкујте и нашу Фејсбук страницу – Фејсбук – ЦЕНТАР
и претплатите се на наш Јутјуб канал: Јутјуб – ЦЕНТАР

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!