Прочитај ми чланак

ИСТРАГА О УБИСТВУ САРАЈЕВСКИХ ПОЛИЦАЈАЦА Полиција у БиХ Србе мучила и силовала

0

Адвокат Бојан Веселиновић поднео пријаве против припадника МУП у Сарајеву и изнео оптужбе: Гњечили им тестисе, стискали уши, убадали их иглама... Почели су да их туку чим су закорачили у просторије МУП

У ОКВИРУ истраге о убиству сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, припадници МУП Кантона Сарајево су привели тројицу Срба, брутално их претукли и мучили. Милошу О., Стефану С. и Срђану С. су, у циљу “прикупљања доказа”, клештима гњечили тестисе, силовали их кишобранима, пуштали “езан за џеназу” (позив на молитву у исламу) и терали их да клањају!

ФОТО: Дневно

То се наводи у кривичној пријави коју је њихов адвокат Бојан Веселиновић поднео Кантоналном тужилаштву у Сарајеву. Његови клијенти, како се наводи у пријави, на дан убиства полицајаца 26. октобра добровољно су се предали по позиву Агенције за истраге и заштиту (СИПА). Потом су спроведени у МУП КС где су их брутално мучили маскирани полицајци.

– Чим су уведени у просторије МУП КС ударани су песницама, ногама и палицама по глави, леђима, стомаку, што је резултирало ломовима, крварењем из уста и носа и небројеним подливима – наводи Веселиновић.

ФОТО: Дневно

Потом су одведени у посебне собе где је “прикупљање доказа” настављено тако што су им скинуте панталоне и доњи веш, па су им непознате особе клештима гњечиле тестисе. Клештима су им стискане уши и ударани су по глави.

– Натерани су да се нагну и дрвеним палицама су ударани по задњици. Прећено им је ликвидацијом и одсецањем удова, ударани су пиштољима по глави, ножем су им зарезиване уши и убадани су нестерилисаним иглама. Бибер спреј им је прскан у очи и уста. Константно су били вређани на националној и верској основи. Присиљивани су да клањају и пуштан им је езан за џеназу – пише у пријави, додајући да су мучени и електрошокером све до јутра када су пуштени на слободу.

 

МЕДИЦИНСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА

У МЕДИЈИМА се појавила информација да је због полицијске тортуре председник Врховног суда Федерације БиХ Милорад Новковић донео наредбу којом је забранио Судској полицији ФБиХ да од МУП КС преузима ухапшене из истраге о убиству полицајаца без медицинске документације. Ипак, он је то демантовао.

– Никада нисам издао такву или сличну наредбу – тврди Новковић.

 

Оштећени су у својим изјавама навели да су их маскирани полицајци силовали врховима кишобрана, те да су им псовали четничку мајку. Док су их ударали по гениталијама говорили су им: “Нећете више имати деце, је***о ли вам мајку четничку!”.

Веселиновић тврди да њему није било дозвољено да види клијенте, иако је желео да обавести полицијске руководиоце да они имају алиби за време када су двојица полицајаца убијена.

– Удаљен сам уз обећање да им ништа неће фалити и да им нико неће узимати изјаве, иако је то покушано тако што су службена лица сама од себе узела изјаве – рекао је Веселиновић.

У медијима се спекулише да је за премлаћивање и злостављање знало Кантонално тужилаштво у Сарајеву, које води истрагу у убиству полицајаца, али да ни на који начин нису реаговали. Сумња се и да ово није био усамљени случај те да су претучене и друге особе које су привођене у истој истрази. То је, за “Новости”, потврдила и Татјана Савић, адвокатица Срећка Трифковића који је притворен у оквиру ове истраге.

– Мој клијент јесте био жртва премлаћивања од стране припадника МУП КС. Чим је предат Судској полицији ФБиХ тражили смо да га одведу у болницу на преглед. Рачун од прегледа достављен је породици из болнице “Др Абдулах Накаш” у Сарајеву, али медицинску документацију још нисам добила – рекла је Савићева.

ФОТО: Дневно

 

Она каже да се оком могло видети да Трифковић има велику чворугу на глави, а жалио се да су га припадници МУП КС тукли летвом док је седео везан лисицима.

– Чим добијемо медицинску документацију против припадника МУП КС поднећемо кривичну пријаву за изнуђивање исказа, те наношења телесних повреда – истакла је Савићева.

Белма Балијагић Џухо, бранилац Славена Дакића који је такође притворен, без сагласности клијента није могла да коментарише наводе о полицијској тортури.

ТУЖИЛАШТВО БЕЗ КОМЕНТАРА

ГЛАВНИ тужилац Кантоналног тужилаштва у Сарајеву Далида Бурзић није одговарала на позиве “Новости”, па смо остали ускраћени за њен коментар. Портпарол тужилаштва Азра Бавчић са пријавом против полицајаца није била упозната па је затражила да јој пошаљемо писмени упит, обећавши да ћемо одговоре добити у понедељак.

                               ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!