Прочитај ми чланак

СПАС ЗА СРБИЈУ: Повратак селу и пољопривреди

0

Данас млади беже из Србије не осврћући се, али још већом брзином, најпре беже из села. Зашто је то тако, и како смо дошли до ситуације да су нам села празна и да носиоци пољопривредних газдинства имају просечно преко шестедсет година?

Основни разлог лежи у томе што Србија нема озбиљну стратегију развоја пољопривредне производње. Она се мења како се мењају министри пољопривреде. Њихова се стратегија може именовати култним називом домаће серије „Село гори, а министар се чешља“.

Уназад двадесет година, пољопривредна производња је у подређеном и неповољном економском положају у целокупној привреди. Преко ниских цена пољопривредних производа, и високих инпута из индустрије, црпљен је доходак из пољопривреде. С тога она није могла да репродукује производњу у пуном капацитету, нити је произвођач могао да обезбеди доходак приближан дохотку у осталим гранама привреде. То је довело до такорећи потпуног краха пољопривреде и масовних миграција из села у градове, као и демографско пражњење читавих пољопривредних подручја. Оно за последицу има пренасељеност градова, са мноштвом социјалних проблема.

Без становништва и радне снаге, нема ни пољопривредне производње. Оживљавањем пољопривредне производње дошло би до оживљавања села, и решавања проблема превелике и неприродне насељености градова. Одговорна Влада и министри пољопривреде морају да зауставе неконтролисано претварање пољопривредног земљишта у непољопривредно. Најквалитетније оранице поред асфалтних путева се претварају у викенд насеља, непланско грађевинско земљиште, као и у индустријске зоне. Док се пољопривреда потире све дубље од путева и саобраћаја.

Други велики проблем јесу угашене задруге. Чињеница је да данас сељачка газдинства немају своју задругу која би им била на услузи повољним кредитима, развојним програмима производње, и гаранцијом да ће откупити понуђене вишкове. Свакако је то један од кључних разлога због којег не долази до трансфузије младости у пољопривреду.

Драгана Милићевић
Члан савета за пољопривреду Двери

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!