Прочитај ми чланак

САСТАНАК ВУЧИЋА И МЕРКЕЛОВЕ: Да ли ћемо после недеље бити ближе решењу за КиМ

0

Председник Србије Александар Вучић састаће се у недељу у Паризу са немачком канцеларком Ангелом Меркел, сазнаје "Блиц". Поред тога, и сусрет с Доналдом Трампом могао би да буде кључан за завршну фазу дијалога о Косову.

Састанак је, како кажу наши извори из дипломатских кругова, инициран на предлог Меркелове и биће одржан у недељу рано ујутро, пре званичне церемоније обележавања стогодишњице од победе у Првом светском рату. Према нашим сазнањима, двоје званичника разговараће о свим значајним питањима – стању у региону, економији, али посебан акценат биће на дијалогу Београда и Приштине.

– Добили смо из канцелерата да канцеларка Меркел жели билатерални састанак са мном у недељу ујутро. То говори о значају и месту Србије. Треба људи да буду поносни и задовољни – поручио је Вучић.

Казао је да увек жели да види Меркелову и додао да сматра да ће Европа много да изгуби када она оде.

Сусрет Александра Вучића са најмоћнијим лидерима на свету на маргинама обележавања стогодишњице од краја Првог светског рата могао би да представља корак напред у решењу ковоског чвора, али двоје светских званичника ипак би могли да буду – кључни. Вучић се са руским председником Владимиром Путином, чији је став одраније познат, среће далеко чешће, са Макроном ће се поново видети почетком децембра, када француски председник стиже у Београд, а у Паризу ће се после дужег времена састати са Меркеловом и највероватније са Трампом.

После америчког заокрета по питању Косова и изјава Трампових људи да не искључују територијалне корекције на Балкану, амерички преседник то би могао сада и лично да пренесе нашем председнику.

– У сваком случају, Косово ће бити тема. Не верујем у драстичан напредак, али ће на маргинама стогодишњице доћи до вишестраних састанака који би могли бити кључни за дијалог, односно за његову завршну фазу – каже за „Блиц“ Драган Ђукановић из Центра за спољну политику.

Поред билатералних сусрета, председник Србије требало би да има и неколико вишестраних састанака.

– Важно је да дијалог добије нови замах после актуелне кризе која траје већ неколико месеци – истиче Ђукановић за наш лист.

Председник Француске Емануел Макрон, који је и домаћин обележавања стогодишњице у Паризу и највећи заговорник да се питање Косова мора завршити најкасније до пролећа 2019. године, долази у Србију, а после дужег времена у Француској би председник Србије и Ангела Меркел могли поново да разговарају. Тај сусрет долази након нешто измењених међународних околности, али и тешкоћа које Меркелова има на унутрашњем плану.

Како је „Блиц“ већ писао, известилац за Србију у Европском парламенту Дејвид Мекалистер затражио је од Меркелове да прихвати решење за косовски проблем које Србија буде предложила. Канцеларка је то без размишљања одбила.

Односи нашег председника и канцеларке су одлични, али се она суочава са бројним притисцима и није реално очекивати да попусти. Извесно је да неће притискати с роковима.

Када је реч о водећим светским силама, САД су ублажиле став о Косову, од „то је завршена ствар“ до „могуће су територијалне корекције“. Немачка је остала чврсто при томе да је Косово независна држава.

Вучић и Тачи данас у Бриселу

Председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи састаће се данас у Бриселу. Посредник је, као и претходних пута, шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

Како је потврђено у Бриселу, на данашњем састанку се очекује да ће двојица председника потврдити спремност да интензивирају рад на дијалогу, како би постигли правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији, што је пресудно за европске путеве Србије и Косова.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!