ОДРИЧУ СЕ ПАПСКЕ ФОРМУЛЕ: Англикани убудуће испуштају „филиокве“ из Символа вере

8

Међународна англиканско-оријенталноправославна комисија, на свом недавном заседању у Либану, објавила је завршни документ о происхођењу и дејству Светога Духа. У њему се каже да ће се оспоравана формула „филиокве“ у Никео-цариградском Символу вере, а коју су англикани „наследили“, убудуће бити изостављена. То јавља овонедељно издање стручне службе „Екуменске информације“ немачке католичке новинске агенције КНА.

Ова формула, према којој Свети Дух происходи од Оца „и Сина“, а коју је увела Латинска Црква на Западу, била је разлог за раскол између Источне и Западне Цркве у 11. веку. Садашња изјава, према новинској агенцији Англиканске заједнице, потписана је већ прошле године у оквиру низа докумената који би требало да зацеле раскол у хришћанству.

У средишту овогодишњег заседања Англиканско- оријентално- православне комисије стајала је тема „Ауторитет у Цркви“, на коју су поднети реферати о епископима и саборима, као и о васељенским саборима.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!