Прочитај ми чланак

ДИПЛОМАТА НАТО У СРЕД БЕОГРАДА ВРЕЂАО ЖРТВЕ: Осиромашени уранијум није забрањен!

0

Роберт Пшчел из Одељења за јавну дипломатију НАТО рекао је да је дебата о утицају осиромашеног уранијума на здравље људи у реду, али да је потребно засновати је на чињеницама.

Упитан за последице НАТО бомбардовања у Србији и последице по здравље грађана Србије, он је на „НАТО недељи“ навео да осиромашени уранијум „користе неке земље у одређеним ситуацијама” и истакао да не постоји међународна забрана за његово коришћење, преноси Танјуг.

„Од 1999. године ми узимамо та питања веома озбиљно. Основали смо посебан комитет НАТО, у којем су учествовале и земље региона, представници УН, ОЕБС-а и закључци тог тела су били да нема доказа штетности осиромашеног уранијума на здравље људи. У том тренутку није било доказа, а колико знамо не постоје нови докази”, каже Пшчел.

На панелу „Прилике и будући планови за сарадњу између Србије и НАТО”, одржаном на „Шестој београдској недељи НАТО-а“, рекао је да му се чини да се ради о претпоставкама које се промовишу, те поновио да научни доказиза тврдње о последицама на здравље људи не постоје, те додао да би, када би постојали, НАТО то озбиљно размотрио.

Директор Канцеларије Савета за националну безбедност и заштиту тајних података Горан Матић је упознао саговорнике да је у Скупштини Србије формирано тело које се бави овим питањем и које је ступило у контакт са телом у Италији које је такође испитивало колико је осиромашени уранијум утоцао на здравље италијанских војника који су учествовали .

Према његовим речима, у Србији постоје два крајње супротстављена гледишта по том питању.

„Имамо крајње негативан и крајње позитиван став, имамо стручњаке који кажу да је катастрофална слика и други који кажу да није. Тек после свеобухватнијих студија моћи ћемо о томе да знамо нешто више”, казао је Матић и додао да је то донекле и потенцирање проблема из деведесетих година, што може знатно уназадити односе са НАТО, какви год да буду резултати студије на крају.

Вршилац дужности помоћник министра спољних послова Србије Бранимир Филиповић је казао да је добро да се сагледају последице и да се онда да виђење, да је чињеница да постоје различита гледишта, али да је важно пустити Комисију да ради, а да се са друге стране настави сарадња са НАТО-ом и постигну заједнички циљеви.

„Нато бомбардовање се не може заборавити, сви имамо негативна искуства, то су трагични догађаји који не могу да се забораве, али у нашем заједничком интересу је да идемо корак даље разматрајући питања за будућност, не заборављајући прошлост”, казао је Филиповић.