Прочитај ми чланак

ДАНАС ЈЕ МИТРОВДАН: Славимо Светог великомученика Димитрија

0

Српска православна црква данас слави дан Светог великомученика Димитрија, који је у народу познатији као Митровдан Дан Светог великомученика Димитрија, у народу познатији као Митровдан, слави се 8. новембра. Овај датум се у народу означава и као хајдучки растанак, и доба године када почиње зима.

Светац кога као крсну славу славе многе српске породице проповедао је хришћанство и јавно признао пред Максимилијаном да је хришћанин. Разјарени цар бацио је због тога Димитрија у тамницу. У тамници му се јавио анђео који га је укрепио у страдањима. После неколико дана је погубљен.

Свети Димитрије (Фото: СПЦ)

 

Хришћани су тајно сахранили његово тело из којег је почело да тече миро, којим су се болесни лечили. Мошти светог Димитрија, који је своје богатство разделио сиромашнима, налазе се у Солуну. Свети Димитрије је и заштитник овог грчког града, док Руси сматрају светог Димитрија покровитељем Сибира.

Народна веровања

У српском народу Митровдан је једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима. Како кажу народна веровања, уочи Митровдана и Ђурђевдана треба да је свако код своје куће, јер ко тада не буде у свом дому, тај ће преко целе године ноћивати по туђим кућама.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!