ДАНАС ЈЕ МИТРОВДАН: Славимо Светог великомученика Димитрија!

5

Српска православна црква данас слави дан Светог великомученика Димитрија, који је у народу познатији као Митровдан Дан Светог великомученика Димитрија, у народу познатији као Митровдан, слави се 8. новембра. Овај датум се у народу означава и као хајдучки растанак, и доба године када почиње зима.

Светац кога као крсну славу славе многе српске породице проповедао је хришћанство и јавно признао пред Максимилијаном да је хришћанин. Разјарени цар бацио је због тога Димитрија у тамницу. У тамници му се јавио анђео који га је укрепио у страдањима. После неколико дана је погубљен.

Свети Димитрије (Фото: СПЦ)

Хришћани су тајно сахранили његово тело из којег је почело да тече миро, којим су се болесни лечили. Мошти светог Димитрија, који је своје богатство разделио сиромашнима, налазе се у Солуну. Свети Димитрије је и заштитник овог грчког града, док Руси сматрају светог Димитрија покровитељем Сибира.

Народна веровања

У српском народу Митровдан је једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима. Како кажу народна веровања, уочи Митровдана и Ђурђевдана треба да је свако код своје куће, јер ко тада не буде у свом дому, тај ће преко целе године ноћивати по туђим кућама.

Обичај је код нашег народа да се на Митровдан отпуштају слуге којима је истекао уговор и изнајмљују нове.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!

5 коментара “ДАНАС ЈЕ МИТРОВДАН: Славимо Светог великомученика Димитрија!

 1. Спира каже:

  Зашто се дозвољава да се коментарише овде????????????????
  На овакве наслове треба блокирати коментарисање због проданих душа

 2. mare каже:

  Он је и ратник првенствено, а мученици смо и ми који нестајемо у тешком и понижавајућем геноциду без отпора. Стоку кад воде на клање плаче или покуша да побегне.Горих од нас нема. Овако несложни одлазимо на онај свет. Богиња Мара нас неће ни погледати. Она помаже храбре.

  1. AUTOR каже:

   jad i beda
   toliko biste voleli da nekog pobedite… al ne ide…

  2. Jug Bogdan каже:

   Зато си се ти по-бедио овим, а и сваким другим коментаром. Бедни коментари бедног ума, за бедан сендвич, у најбољем случају

  3. Спира каже:

   зар кросани нисте јад и беда увек се лепите уз злочинце . Два пута сте спашени али трећи пут вам нема спаса . Јер сте се душу продали ђаволу.

Коментари су затворени.