Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ И ТАЧИ СУТРА У БРИСЕЛУ биће покренуто питање царине на српске производе

0

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да се ЕУ противи мери Приштине која је повећала царине на увоз српских производа.

Фабрици је истакао да је ЕУ затражила појашњења у вези са мерама Приштине.

„То је нешто чему се ми противимо, јер није у складу са ЦЕФТА споразумом и Споразумом о стаблизацији и придруживању“, рекао је Фабрици новинарима у Београду.

Навео је и да ће то питање бити покренуто и на сутрашњем састанку председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија у Бриселу, у наставку дијалога Београда и Приштине.

„Сутра ће Вучић и Тачи имати састанак у Бриселу и тамо ће, такође, бити покренуто ово питање“, рекао је Фабрици.

Састанак на највишем нивоу између Београда и Приштине биће одржан сутра у Бриселу, уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини, саопштила је Служба за спољне послове ЕУ.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је одлука власти у Приштини да повећа царине на увоз робе из Србије и БиХ јасно кршење ЦЕФТА споразума о слободној трговини, као и Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и свих уговора који се тичу регионалног повезивања и сарадње.

Она је новинарима на представљању Беле књиге Савета страних инвеститора казала да се нада да ће председнк косовске владе Рамуш Харадинај са својим тимом још једном размотрити оправданост тих мера.

„То је супротно свему што се очекује у 21. веку када говоримо о стабилности, предвидивости и бољем квалитету живота грађана“, казала је премијерка.

На питање да ће Србија уводити контрамере Косову рекла је да не би да о томе говори у овом тренутку.