Прочитај ми чланак

ПОСТИЗБОРНА КОМБИНАТОРИКА У НОВОМ ПАЗАРУ: Ко ће с ким?

0

Да ли ће заједно ићи Угљанин и Љајић или Љајић и Зукорлић?

Председник Странке правде и помирења (СПП) Муамер Зукорлић не искључује могућност сарадње са Расимом Љајићем за Бошњачки национални савет, али под условима да та коалиција буде заснована на принципијелним, а не интересним основама.

Упитан да ли је у новонасталим околностима, када формирање Бошњачког националног веће зависи од тога са ким ће у коалицију ући независна листа „Вакат је“коју је подржао Расим Љајић – са Сулејманом Угљанином или са њим – Зукорлић прецизира:

– Једино инсистирам, уколико друга страна буде спремна, да правимо договор око принципа, око оних кључних програмских начела који су везани за интерес Бошњака у Санџаку и у Србију. У таквим околностима ја не искључујем договор – појашњава он.

Упитан шта заправо његову политику разликује од Угљанинове и Љајићеве Зукорлић каже да је Углањинову политику враћање на курс деведесетих, да је сецесионистичка, деструктивна, националистичка и да није добра ни за Бошњаке, ни за земљу у којој живимо, а да Љајић нема националну политику за Бошњаке и Санџак и да би његова странка свела на ниво невладине организације када би он изгубио власт у Београду.

– Наша политика је политика правде и помирења. Да на неправду не треба одговорити неправдом, већ правдом. Наш курс је курс помирења. Знам да то није атрактивно, али та политика нема алтернативу . Помирење унутар Бошњака нема аклтернативу, помирење Срба и Бошњака нема алтернативу – каже он.

Сматра да се Угљанин одржао у политичком животу захваљујући локалној власти у санџачким општинама, да га треба скинути са „државне инфузије“ и да ће онда постати миноран и да неће моћи да да таласа и шири деструктивне идеје.

– На Угљаниново понашање не треба одговорити силом, већ политички. Треба му искључитри доток енергије коју добија из локалних и других полуга власти, чак и неких државних полуга власти – тврди Зукорлић.

Подсћа да Угљанин у санџачким општинама има власт захваљујући коалицијама са СДПС-ом, затим СПС-ом и СНС-ом.

У тим општинама, како каже, могуће је прекомпоновање власти уколико политика Српске напредне странке буде оно што се могло чути од председнице Скупштине Србије Маје Гојковић и неких посланика да Расим Љајић бира између Владе Србије и Угљанина.Лидер СПП- а је указао да се половина проблема решава кроз инвестиције у овом делу Србије решава, већим бројем радних места и изградњом инфраструктуре, а друга половина дијалогом свих политичких актера, те да због тога треба заборавити тешке речи у предизборној кампањи и разне обрачуне.

– Уколико буде паметне политике из Београда и уколико та паметна политика утиче на Љајића да и он стави испред себе интерес Санџака и Бошњака испред сопствене политичке и мржње према мени и мојој политичкој организацији, ми ћемо убрзати процесе политичких промена – нагласио је Зукорлић.

У противном доћићемо у ситуацију, како каже, да ће Санџак градити неко други а не Србија, да ће питање Санџака решвати неко други а не Србија и да се може доћи у ситуацију, као што је питање Косова, да се бира између већег и мањег губитка.

Додаје да је и раније указивао на опасност од Угљаниновог „распаљивања атмосфере у Санџаку и играња националним емоцијама“, као и да има менторе са стране.

Ко су Угљанинови ментори Зукорлић није желео да говори, али је рекао „да су важни регионални и међународни фактори заинтересовани за политичке процесе у Санџаку.

– Санџачко питање је отворено и само је питање да ли ће у решавању санџачког питању Србија имати беле или црне фигуре и прва повлачити потезе – нагласио је он.

На питање да ли Угљанин има менторе у Приштини и Албанији, као што пише медији, Зукорлић каже да не искључује такву могућност, али да су прави ментори много јачи од Приштине и Албаније.

– Приштина и Албанија могу бити проточни бојлер у уигравању поступака, али мислим да су снажнији, важнији, значајнији фактори заинтересовани за Балкан, за Санџак као чвориште Балкана – нагласио је он.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!