Прочитај ми чланак

ЗЛАТИБОР: Прослава у манастиру Дубрава; Чигота добија нови велнес центар

0

Монаштво манастира Дубрава и верни народ прославили су празник Преподобне мати Параскеве, а затим обележили два велика догађаја везана за овај манастир. То је пуштање у рад соларног система за напајање електричном енергијом и свечано обележавање асфалтирања дела пута у дужини од 2 километра.

После нешто више од 17 година од када је духовник и обновитељ ове светиње отац Данило Плашић пронашао ову порушену богомољу. Милошћу Божијом и добротом људском у неким од објеката сада има и извор електричне енергије, који ће, на неки начин, олакшати живот у Обитељи.

Уз помоћ добрих људи и војне инжињерије из Обреновца, 2004. године у дужини од 11,5 километара урађен је пут за манастир Дубраву. Сам терен је био веома тежак, поготову задњих 2 километра. Пре 17 година није било никаквог пута, а данас је ситуација сасвим другачија.

Извођач радова је предузеће „Траскоп“ из Чајетине. Сам посао је рађен уз помоћ донација многих добротвора, између осталих и општине Чајетина која је издвојила велика средства за асфалтирање пута.

„Десили су се добри људи, десили су се донатори, купили су једну грађевинску машину којом је поравњан читав овај пут и ми смо после тога успели да определимо значајна финансијска средства да ову прву деоницу почев од манастира до брда, у дужини од два километра, асфалтирамо. Наравно, није сама општина Чајетина, већ су помогла и приватна лица. Оно што је значајно је да ћемо догодине наставити асфалтирање овога пута како би сви православни верници и остали народ могли долазити да посете ову велику светињу. Планирамо да ребалансом буџета определимо значајна финансијска средства за металну ограду која ће се поставити са доње стране пута и тако осигурати овај асфалтирани део од два километра“, изјавио је председник СО Чајетина Милоје Рајовић.

Идејни творци за постављање соларног система су брачни пар из Београда Драган и Славица Марић, који су духовно везани за ову светињу. Најпре се њима јавила идеја да у манастирску Обитељ, преко соларних панела, обезбеде електричну енергију. По струци, Драган дипломирани машински инжењер, а Славица дипломирани електроинжењер, скоро шест година су, ревносно, корак по корак, обезбеђивали неопходно.

„2012. године смо уз благослов оца Данила и мати Теодоре дошли на идеју да покушамо да направимо један соларни систем који би омогућио неке елементарне ствари у погледу снабдевања минималном количином електричне енергије за манастир. Уз благослов оца Данила пронашли смо локацију где ћемо да поставимо панеле и кренули смо у реализацију целог програма. Дефинисана је локација, урађен је пројекат и кренули смо даље, успели смо да изградимо чак и један посебан објекат за тај систем, опет уз помоћ добронамерних људи који су донирали средства за тај посао. У фази реализације пуно нам је помогао отац Герман из манастира Рача који нас је повезао са људима из електране из Бајине Баште, који су нам оперативно помогли да се цео тај систем повеже, испита, испроба и уз Божију помоћ монтира пусти у рад“, рекао је Драган Марић.

Захваљујући Марићима и њиховим ближњим који желе да остану само Богу знани, успостављен је контакт са Теодоросом Венеканосом из Атине чијом добротом су за ову Обитељ обезбеђени соларни панели. Марићи су били и веза и са Николом Пуцаревићем чијим су трудом посредовањем обезбеђене неопходне батерије за рад система.

Још једна породица заволела је манастир Дубраву, Ђоко и Јулија Кривокапић из Београда. Њиховим залагањем обезбеђена је донација од једног милиона динара, којом је омогућена изградња неопходног објекта за постављање опреме.

Било је још много оних који су помогли манастиру, којима су, током свечаности, уручене захвалнице и скромни поклони.

Чигота добија нови велнес центар у новембру. У плану адаптација и изградња смештајних капацитета

Година која је на измаку, у Специјалној болници Чигота је била изузетно динамична. Посебну пажњу, како кажу, су посветили инвестицијама у медицинску опрему и туристичке садржаје. Набављена су три нова ултразвучна апарата високе резолуције тако да сада кабинети за ултразвучну дијагностику поседују савремену медицинску опрему. Такође, изградња велнес центра је у завршној фази а у плану је, како је речено за еКапију, и адаптација постојећег простора рецепције и медицинског блока, као и изградња висококвалитетних смештајних капацитета.

На месту мањег спа центра изграђен је нови објекат. Следи монтирање потребне опреме, завршетак масернице, адаптација постојећег простора рецепције и медицинског блока, као и изградња висококвалитених смештајних капацитета, каже за еКапију Жељко Стакић, директор СБ Чигота Златибор.

„Реконструкција велнеса је при крају. Надам се да ће велнес у наредних месец дана почети да ради. Напоменуо бих да је ово прва фаза, много већег велнес центра, који укључује и реконструкцију постојећег полуолимпијског базена и изградњу два мања, отворена базена, а након ових радова, Чигота ће добити савремен велнес центар на значајно већем простору“, објашњава Стакић.

Такође, СБ Чигота, укљчена је и у пројекат енергетске ефикасности, који има за циљ да смањи расходе кроз смањење потрошње енергије. До сада је замењена целокупна столарија, постављени су соларни колектори на делу крова изнад базена, што је, како је речено за еКапију, већ допринело значајним уштедама.

„У наредном периоду планирамо да наставимо са топлотном изолацијом, улагањима у соларну енергију, као и замену енергента биомасом“, истакао је Стакић.

Осим тога, СБ Чигота је набавила и најсавременији дијагностички уређај, хибридни SPECT/CT-a, за широку нуклеарномедицинску и радиолошку дијагностику.

„Тај уређај, јединствен по својим перформансама у Србији, набављен је кроз велики међународни пројекат у коме је Чигота била носилац испред Републике Србије, а део средстава за обнову и адаптацију Одељења нуклеарне медицине обезбеђен је средствима Министарства здравља„, рекао је Стакић.

Све више гостију

Иначе, СБ Чигота последњих година бележи стални пораст броја како домаћих, тако и иностраних гостију. Просечна попуњеност на годишњем нивоу је око 70% укупних капацитета. Структура гостију је разнолика од пацијената на рехабилитацији, пензионера који се упућују од стране Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Србије, деца и адолесценти на програму лечења дечије гојазности, одрасли на програму лечења гојазности и поремећаја метаболизма као и здрави људи који користе одмор за проверу здравственог стања у уживање у лепотама Златибора.

Просечни број ноћења у прошлој години је био око 75.000, а ове године забележен је и пораст од 15% у односу на прошлу.

Иначе, за квалитет рада, поштовање процедура и протокола СБ Чигота је од Агенције за акредитацију здравствених установа добила акредитацију на седам година.

Одржана 54. седница Општинског већа општине Чајетина

У петак 26. октобра одржана је 54. седница Општинског већа општине Чајетина. Чланови већа упознати су са Извештајем о извршењу буџета општине Чајетина за период од 1.1. до 30.9.2018. године. За првих девет месеци, укупно остварени приходи и примању су 1.471.553.000,00 односно 65,84 % у односу на планиране, док су расходи и издаци за наведени период извршени у укупном износу од 1.177.568.000,00 или 52,68 % у односу на планиране. На овој седници усвојен је и предлог ребаланса II буџета општине Чајетина за 2018. годину.

Укупно утврђени приходи и примања по овом ребалансу износе 2.011.000.000,00 што је за 10,02% мање у односу на претходни ребаланс. Утврђен је предлог одлуке по којој би се расписао конкурс за именовање директора КЈП „Златибор“. Утврђена је и одлука о откупу стамбених једница избеглица и расељених лица који ће уз предвиђене законске погодности, моћи да изврше откуп станова, али уз претходну сагласност Комесаријата за избеглице и Републичке дирекције за имовину.

У циљу припреме предлога буџета за 2019. годину, донете су и одлуке о остваривању права за повлашћени јавни превоз, за признавање права на родитељски додатак и вантелесну оплодњу, а биће расписан и конкурс за доделу стипендија.У сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, Општина ће доделити 40 ауто-седишта, док ће за децу рођену до краја 2018. године, Општина сама финансирати набавку седишта. Општинско веће није прихватило нови усклађени предлог оснивачког акта ЈКП „Дубоко“ Ужице, јер се њиме мењају суштинске одредбе уговора о оснивању овог заједничког регионалног предузећа.Прихваћен је предлог о решавању имовинских односа у селу Трипкова, ради проширења сеоског гробља.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!