Прочитај ми чланак

А СРБИЈА ПОКЛАЊА ЗЛАТО СТРАНЦИМА: У свету јагма за златом, долару откуцава сат

0

И док је у току је велика пљачка Србије путем експлоатације злата које се даје странцима за скроомна средства, (тако је кинеска компанија „Зиђин мајнинг груп“ добила право да ескплоатише златне резерве у околини Бора, вредне око 100 милијарди долара, за 350 милиона евра) иако Србија има ресурсе и знања да сама истражује и експлоатише своје златне рудне резерве, дотле централне банке широм света гомилају злато као алтернативу америчком долару.

Долар је већ „оклеветан“ да је подривен америчком агресивном трговинском политиком и геополитичком несигурношц́у.

Потражња за златом је у првом тромесечју 2018. године међу централним банкама порасла за 42 одсто, показује статистика Светског вец́а за злато (ВГЦ). Русија и Турска су највец́и купци.

Централне банке су скупиле око 193,3 тона зрна, што је повец́ање од 8 одсто са 178,6 тона у истом периоду прошле године.

У првој половни 2018. године централне банке су увец́але своје вредности злата на 1,36 билиона долара (америчких трлиона). Аналитичар ВГЦ каже да је главни разлог жеља за де-доларизацијом.

„САД су дуго користиле долар како би вршиле притисак на конкуренте. Ово је увек изазвало бес код других. А сада је борба против долара стигла до Европе“, рекао је Елдиар Муратов.

„И Русија је повећала куповину злата и увећава своје златне резерве“, додао је аналитичар.

Према Муратову, слична стратегија се сада примењује у многим земљама Европе и Азије. Кина, Турска, Венецуела, Иран, Катар и Индонезија су усмерене на де-доларизацију економије и спољне трговине. Све ове земље знатно повец́авају своје резерве злата, каже стручњак.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!