Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА кинески играч у ЕУ

0

Ниједан европски концерн није победио на тендеру за изградњу Пељешког моста, иако се он финансира европским средствима, истиче Франкфуртер Алгемајне Цајтунг и пише о успону кинеске моћи у Европи, а као један од примера тог тренда наводи и чињеницу да кинеска државна компанија гради тај мост.

Пељешки мост је из бриселске перспективе један од најважнијих саобраћајница пројеката Европске уније, подсећа лист.

© Flickr/ enjosmith

Лист истиче да Кина тако ствара овисност одређених источноевропских земаља о себи, али да Европска унија нема одговарајући одговор на тај изазов, осим да се на њега жали.

„Пекинг у далеким главним градовима, попут Атине, Прага и Загреба, има значајан утицај“ и владе неких европских држава, међу којима је и Хрватска, понашају покорно према интересима Кине, преноси индеx.хр.

Дневник такође подсећа да су и 2015. године Грчка, Мађарска, Словенија и Хрватска успеле разводнити службени став ЕУ о ситуацији у Јужнокинеском мору, у којем Кина има граничне несугласице са суседима.

Прошле године је мађарски премијер Виктор Орбан одбио потписати писмо ЕУ у коме се осуђују повреде људских права у Кини. немачки лист додаје да Кина највећи утицај има у Грчкој, у којој је власник луке у Пиреју – и у Чешкој, али и да се повећава утицај Кине у Хрватској кроз градњу Пељешког моста, што је узнемирило Европску комисију, која финансира тај пројект са 85 одсто средстава.

„Чињеница да ниједан европски концерн није победио на тендеру за изградњу моста, иако се он финансира европским средствима, је новост“, наводи немачки лист. „У Бриселу расту бриге због све већег утицаја Кине“, пише лист и додаје: „Пељешки мост је из бриселске перспективе један од најважнијих саобраћајних пројеката ЕУ, док га Кина сматра делом своје иницијативе о новом Путу свиле.“ Лист у том контексту цитира бившег немачког министра спољних послова Зигмара Габриела, који је изјавио да је намера Кине да „понуди системску алтернативу“ у односу на Запад.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!