Прочитај ми чланак

НОВИ СКАНДАЛ У ЕМИСИЈИ ХРТ Вучића и краља Александра Хрвати прогласили терористимa

0

Загреб -- У емисији "Добро јутро, Хрватска" на ХРТ-у је представљен "Фестивал домољубног филма 'Гордан Ледерер'".

Током представљања, водитељка је рекламирала ревизионистичку књигу и филм „Мит о Јасеновцу“, као и филм Јакова Седлара „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918–2018“.

FOTO: PRINTSCREEN

Портал “Индекс” је уз оцену „скандалозно“ пренео да је графичко решење филма „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918–2018“, слично америчком споменику „Маунт Рашмор“, на којем се изнад хрпе пожутелих лобања налазе ликови Александра Карађорђевића, Светозара Прибићевића, Милорада Пуповца и Александра Вучића.

У студију су седели аутор фестивала Маријан Цапек и потпредседник Удружења хрватских добровољаца „домовинског рата“ Смиљан Томашевић.

Цапек је, представљајући затим програм фестивала, набројао филмове међу којиме су и наслови „Штафета смрти“ и „Др Фрањо Туђман – јунак домовинског рата“. Након њега, Томашевић је наставио листу филмова – „Крвава берба грожђа“, „Овчара – неиспричана прича“, „Јазовка“, „Број 55“.

Посебно је издвојио премијеру Седларовог филма „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918–2018“ у Запрешићу.

Након његовог излагања, јавила се водитељка истичући други наслов.

„Ту је и ‘Мит о Јасеновцу’ од Романа Лељака. Драго ми је да сте и њега укључили, он је пуно истраживао о овоме, тако да ће бити занимљиво погледати његова два филма“, рекла је водитељка.

На то јој је Томашевић одговорио да верује да је друштво у Хрватској зрело и да може да се суочи с прошлошћу.

„Треба ићи с истином и крајње је време да се не делимо на леве и десне и да морамо прихватити прошлост онакву каква јесте“, рекао је Томашевић.

“Индекс” је, како наводи, о целом случају послао питање ХРТ-у. Портал истиче да књига „Мит о Јасеновцу“ релативизује фашизам, умањује број жртава логора и показује симпатије према усташком покрету и НДХ.

Челници Самобора и Чаковца већ су се оградили од приказивања овог филма и оштро осудили покушај историјског ревизионизма „најмрачнијег доба хрватске историје“.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, изјавио је да је то још један у низу доказа да Хрватска радиотелевизија (ХРТ) активно ради на рехабитацији усташтва и НДХ.

„На ХРТ се, између осталог, велича један од главних промотера усташтва и човека који пева о клању Срба Марко Перковић Томпсон, за кога се каже да васпитава нове генерације Хрвата патриотизму и честитости, на ХРТ-у се велича терориста и отмичар авиона Звонко Бушић, на ХРТ-у гостују историчари и друге личности који отворено говоре да је највећа фабрика смрти на Балкану Јасеновац био сабирни и радни центар у коме су логораши гледали позоришне представе и бавили се спортским активностима“, указује се у писаној изјави.

Линта истиче да је један од главних циљева ХРТ-а да активно допринесе потпуној ревизији историје Другог светског рата и читавог 20. века на простору бивше Југославије.

„То у суштини значи да се обе Југославије представе као тамнице хрватског народа, Срби као агресори и злочинци, нацистичка НДХ као права држава хрватског народа, а усташки зликовци као борци за хрватску слободу, мученици и шехиди“, додаје се у изјави.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!